Magyarországra is jutott a mérgező étkészletből

""
Ezekből inkább ne egyen a gyerek

Határérték feletti melamin kioldódást mért kisgyermekeknek szánt étkészletből a francia hatóság kereskedelemi ellenőrzés során - írja honlapján a Nébih. A kínai eredetű termékből Magyarországra is érkezett.

A Coffret Vaisselle Bamboo Azur bambusz gyermek étkészlet kék és barack színű, A005510, illetve A005511 azonosítójú terméke érintett a termékhibában.

A melanin egy főként műanyag- és műtrágyagyártáshoz használt, magas nitrogén tartalmú vegyület. 2008 szeptemberében Kínában több csecsemő halálát okozta, amikor tejhez, tejporhoz és csecsemőtápszerhez az egészségre káros értéknél jóval nagyobb arányban keverték.

Az Európai Unió által élelmiszerekre meghatározott melamin határérték 2,5 mg/kg, porított anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekben a maximálisan megengedett szint 1,0 mg/kg. A tolerálható napi melamin bevitel 0,2 mg/ttkg/nap. A melamin élelmiszerekkel érintkező anyagokból is kioldódhat, ennek maximálisan megengedhető mértékét Uniós rendelet szabályozza.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt kéri, akiknek a háztartásában van az ismertetett azonosítójú étkészletből, ne használják. 
 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss