A franciák hivatalosan is a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét akarják az Európai Ügyészség élére

A franciák hivatalosan is a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét akarják az Európai Ügyészség élére

Ő vizsgálhatja az uniós pénzekkel kapcsolatos visszaéléseket.

Egyre közelebb van az egykori román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi az európai főügyészi poszthoz, írja az Azonnali. A másik esélyesnek tűnő jelöltre, Jean-François Bohnert-re végül más feladatok várnak majd a jövőben, így egyedül Kövesi maradt versenyben a posztért.

A portál szerint Emmanuel Macron és a liberális frakcióvezető Dacian Cioloș mellett

formálisan Franciaország is Kövesi kinevezését támogatja, egyúttal visszaléptetik saját jelöltjüket.

A beszámoló kiemeli, hogy Románia megosztott Kövesi jelöltsége kapcsán: a román államfő, Klaus Johannis támogatja, román kormányfő, a PSD-s Viorica Dăncilă szerint viszont ellenzi a jogász kinevezését.

Az európai főügyész személyével kapcsolatos döntést március óta halasztják, mivel az Európai Parlament is Kövesit támogatta, az Európai Tanács viszont a francia Bohnert mellett tört lándzsát.

A munkát várhatóan 2020-ban megkezdő Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés lesz. A szervezethez 28 tagországból 22 csatlakozott,

mint emlékezetes, Magyarország olyannyira nincs közöttük, hogy nálunk az erről szóló jobbikos indítványt napirendre sem vették.

Annak ellenére sem, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással, emlékeztet az Azonnali.

Magyarországon kívül a Brexittel bíbelődő Egyesült Királyság, Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország nem csatlakozott az új uniós szervezethez.

Gyöngyösi: Az állami szuverenitás nem azért van, hogy az Orbánhoz hasonló korrupt politikusok elbújjanak mögé | Alfahír

„Nincsenek különösebb illúzióim annak tekintetében, hogy az Orbán-rendszer nem siet létrehozni egy valódi, független (tudják értelmezni a szót?)