A franciák hivatalosan is a román korrupcióellenes ügyészség volt vezetőjét akarják az Európai Ügyészség élére

Laura Codruţa Kövesi

Egyre közelebb van az egykori román korrupcióellenes ügyész, Laura Codruţa Kövesi az európai főügyészi poszthoz, írja az Azonnali. A másik esélyesnek tűnő jelöltre, Jean-François Bohnert-re végül más feladatok várnak majd a jövőben, így egyedül Kövesi maradt versenyben a posztért.

A portál szerint Emmanuel Macron és a liberális frakcióvezető Dacian Cioloș mellett

formálisan Franciaország is Kövesi kinevezését támogatja, egyúttal visszaléptetik saját jelöltjüket.

A beszámoló kiemeli, hogy Románia megosztott Kövesi jelöltsége kapcsán: a román államfő, Klaus Johannis támogatja, román kormányfő, a PSD-s Viorica Dăncilă szerint viszont ellenzi a jogász kinevezését.

Az európai főügyész személyével kapcsolatos döntést március óta halasztják, mivel az Európai Parlament is Kövesit támogatta, az Európai Tanács viszont a francia Bohnert mellett tört lándzsát.

A munkát várhatóan 2020-ban megkezdő Európai Ügyészség feladata az EU-s költségvetés kárára elkövetett csalásokkal, és más az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozás és vádemelés lesz. A szervezethez 28 tagországból 22 csatlakozott,

mint emlékezetes, Magyarország olyannyira nincs közöttük, hogy nálunk az erről szóló jobbikos indítványt napirendre sem vették.

Annak ellenére sem, hogy egy közvélemény-kutatás szerint az állampolgárok túlnyomó többsége egyetért a csatlakozással, emlékeztet az Azonnali.

Magyarországon kívül a Brexittel bíbelődő Egyesült Királyság, Lengyelország, Írország, Dánia és Svédország nem csatlakozott az új uniós szervezethez.

Gyöngyösi: Az állami szuverenitás nem azért van, hogy az Orbánhoz hasonló korrupt politikusok elbújjanak mögé | Alfahír

„Nincsenek különösebb illúzióim annak tekintetében, hogy az Orbán-rendszer nem siet létrehozni egy valódi, független (tudják értelmezni a szót?)

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss