Gyöngyösi: Az állami szuverenitás nem azért van, hogy az Orbánhoz hasonló korrupt politikusok elbújjanak mögé

„Nincsenek különösebb illúzióim annak tekintetében, hogy az Orbán-rendszer nem siet létrehozni egy valódi, független (tudják értelmezni a szót?) korrupcióellenes hatóságot” – írja Facebook-bejegyzésében Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője annak kapcsán, hogy a Magyar Hang információi szerint egyre valószínűbb, hogy az a Laura Codruţa Kövesi lehet az Európai Ügyészség vezetője, aki egy, a román Korrupcióellenes Ügyészséghez (DNA) hasonló szervezet felállítását sürgeti Magyarországon is.

Erről az egyelőre csak a tiszta közélet iránt vágyókban élő szervezetről a jobbikos politikus így fogalmaz:

Nem egy Polt Péter-féle sóhivatal, hanem egy olyan valódi ügyészség, amely legalább az OLAF által feltárt és dokumentált Elios-ügyekhez hasonló korrupciós esetekben vádat tudna emelni.

Ugyanis a korrupcióellenes szervezet feladata lenne elkészíteni a vádiratot, ami alapján a bíróság lefolytathatná az eljárást. „Azt az eljárást, amit a magyar bíróságok most vádirat híján nem tudnak lefolytatni, hiszen nincsen független magyar ügyészség, ami vádirattal állna elő korrupciós ügyek tekintetében” – fogalmaz Gyöngyösi.

Az EP-képviselő kitér a Fidesz által rendszeresen hangoztatott nemzeti szuverenitás kérdéskörére is. Gyöngyösi ezzel kapcsolatban azt vallja,

az állami szuverenitás nem azért van, hogy az Orbánhoz hasonló korrupt politikusok elbújjanak mögé.

Kiemeli, hogy

a magyar elit közpénzből gazdagodását már nem tűri soká az Európai Unió, és a következő költségvetési időszakban, aki nem igazolja, hogy nem nyúlt a bödönbe, azt bizony szankcionálni fogják.

Végül megismétli pártja korábbi álláspontját: támogatják, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Gyöngyösi teljes bejegyzése itt olvasható:

Mint arról korábban beszámoltunk, a várhatóan senki által meg nem választott brüsszeli bürokratává az Európai Bizottság magyar delegáltjává avanzsáló Trócsányi László helyébe lépő Varga Judit igazságügyi miniszter korábban jelölti meghallgatásán az eddigihez hasonlóan merev elutasító álláspontot képviselt az Európai Ügyészséghez történő csatlakozás kérdésében.

Varga Judit az EB Európai Egyesült Államokat álmodó elnökjelöltjéről: Hogy mit mondott 2015-ben, abból nem kell messzemenő következtetést levonni

Az európai vezetők kinevezése, az Európai Ügyészség és a közigazgatási bíróságok kérdése is szóba került azon az együttes bizottsági ülésen, melyen az igazságügyi tárca várományosát, Varga Juditot hallgatták meg a képviselők. Együttes ülésen hallgatta meg Varga Judit miniszterjelöltet a Parlament Igazságügyi Bizottsága, valamint az Európai Ügyek Bizottsága.

 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss

Van ugyanis mit megtéríteniük az országnak. Vélemény.
Olyan súlyos az utasok helyzete, hogy azonnal ki kellene kötniük.
Galbács Mihály kitálalt a gyulai városvezetés mutyijairól.