A Viking másik szállodahajója is áthajózott a Hableány utasai felett

A Hableány búcsúztatása
A Hableány búcsúztatása

A Magyar Nemzet című kormánylap közölt egy összeállítást a Hableány katasztrófája kapcsán készült tanúkihallgatások jegyzőkönyveiről. Az elmondások szerint a Viking Sigyn kapitánya több pontban is megsértette a hajózási szabályokat, és ennek lett a következménye a 28 halálos áldozattal járó tragédia.

Megrázó, hogy a Viking Sigyn mögött érkező Viking Ingi is áthajózott a Hableány hullámsírja fölött. A baleset 21:05-kor történt, és a jegyzőkönyvek szerint az Ingi hajóvezetője 21 óra 9 perc 57 másodperckor oroszul hívta a Sigynt. 

„Itt vagyok. Jura, mi történt?”, Jurij Csaplinszkij kapitány válasza: „Összeütköztem valami hajóval. Látsz valamit mögöttem?” A válasz: „Mögötted semmit nem látok”.

Az Ingi ennek megfelelően áthajózott a vízben lévő túlélők és az áldozatok feje fölött. 

A beszámolókból kiderül az is, hogy a Sigyn fedélzetén lévő amerikai turisták belenéztek a Dunába esett áldozatok szemébe is - annak ellenére, hogy a hajó kapitánya az egész ütközésből semmit nem észlelt. Arra viszont nem tértek ki, hogy a magyar hatóságok miért nem érzékeltek semmit a Budapest közepén bekövetkezett tragédiából.

A Magyar Nemzet jegyzőkönyvi szemléje:

Katherine B. G. a hajó elején, jobb oldalon fotózott. Egyszer csak feltűnt a látóterében a Hableány. „… láttam, hogy annyira közel van, hogy össze fogunk ütközni. […] A Viking a kis hajó hátsó részét ütötte meg […], oldalára borult és nagyon gyorsan elmerült […], a másik hajón láttam, hogy emberek integetnek […], kiabáltak.”

Sana U. látva a rohamosan közeledő Hab­leányt, azt hitte, összeütköznek, majd a másik hajó lepattan a Sigynről: „A kis hajó nekiütközött a mi hajónk jobb oldalának […] oldalra billent, aztán azonnal a nagy hajó alá került […] sikítottam, és hátrarohantam a kapitányért, aki jött előre és megnézte, hogy tényleg történt-e valami” – mondta az utas.

Pamela P. A. az ütközés utáni pillanatokról úgy fogalmazott: „A kis hajó (az ütközés következtében) befordult a nagy hajó elé, majd a jobb oldalára fordult és elsüllyedt. A kis hajó a nagy hajó bal oldalán jött fel a vízfelszínre (egy másik szemtanú szerint a Hab­leány feneke bukkant ki egy pillanatra – a szerző), néhány embert láttam a vízben. […] Ők ekkor még életben voltak […], mentőmellényeket dobtak be nekik […], a hajó (a Hableány) a jobb oldalára fordult, az összes mellény feljött a vízre, de egy ember sem.”

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss