Több mint 40-szer riasztották a magyar pilótákat - több orosz gépet is elfogtak

Gripen
Magyar Gripen Litvániában
MTI/Ujvári Sándor

Május óta már több mint 40 éles riasztásuk volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek a balti légtérben - idézi az MTI Ugrik Csabát, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnokát. Jellemző, a litvániai Siauliai repülőtéren tartott keddi médianapon fél nap alatt két éles riasztásai is volt a magyar katonáknak.

A dandártábornok egyébként azt közölte a sajtóval, hogy a magyar repülők az eltelt több mint 3 hónapban több mint 370 felszállást hajtottak végre, és több mint 400 repült órát teljesítettek.

A balti légtérvédelem során feladatuk egyebek mellett azon repülők azonosítása, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtetnek a gépen válaszjeladót. A magyar Gripenek feladata az is, hogy a Baltikumban állomásozó erőknek támogatást biztosítsanak, s általában jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét.

A Magyar Honvédség megerősítői erői a spanyol légierő és az angol királyi légierő. Mint Ugrik Csaba elmondta, a megerősítő erők akkor jelentek meg a Baltikumban, amikor Oroszország annektálta a Krím félszigetet.

Ezek szerint a magyar honvédség vezetőinek lövése sem volt arról, hogy az oroszok fegyvereket szállítanak a fejünk fölött

Beszámoltunk arról, hogy Oroszország úgy szállított fegyvereket légi úton Szerbiába, hogy a civilnek mondott szállítógép a magyar légtéren is keresztül ment. Az ügy azért is pikáns, mert az Európai Unió Oroszországgal szembeni szankciói miatt ez nem valósulhatott volna meg, Románia meg is tiltotta, hogy a páncélos szállítmány áthaladjon az országa területén.

A riasztások során a magyar Gripenek több szállító- és felderítőgépet is elfogtak a nemzetközi légtérben. Köztük An-24-est, An-26-ost, Tu-214R-t, IL-18-ast, IL-38-ast, IL-76-ost is. Mindemellett orosz bombázók és vadászbombázók is többször megfordultak a légtérben, köztük SZU-24M-es, SZU-27P, SZU-30SM és SZU-35S.