Debrecenben is gravitációt esznek a zombik

Drogosok
Herpergel Róbert/Facebook

Nehezen találhatnánk olyan települést az országban, ahol a mély-, vagy legalábbis fiatalkori szegénység súlya alól ne a kábítószerek nyújtotta átmeneti békeállapottal szabadulni próbáló herbálosokba botlanánk. Az olcsón beszerezhető, ismeretlen összetételű és következményekkel járó dizájnerdrogok legfőbb jellemzői, hogy fogyasztóit antigravitációs mozgáskészségekkel ruházzák fel, miközben az agyukat egy szobanövény szintjéig lebénítják.

Utóbbi persze abból a szempontból akár szerencsésnek is tekinthető, hogy a zombik ilyen állapotban szinte képtelenek reális fizikai veszélyt jelenteni másokra, de más kérdés a napi szintű függőség pánikszerű kezelése, és az út, ahogyan a kábszerhez való pénzt összeszedik ezek az emberek.

Ezúttal Debrecenben készült egy videó, amin két, egyébként egészen jól szituált fiatal srác látható, teljesen beállva. A felvételt a város jobbikos önkormányzati képviselője, Herpergel Róbert kapta és tette közzé. Szerinte a kormánypárti képviselők nem foglalkoznak érdemben az utcán kóborló drogosokkal. Hozzátette: időpontot kért az illetékes hatóságoktól azért, hogy egy megbeszélésen segítsenek a helyzet rendezésében.

A drogos apa a gyermekét küldte el a dílerhez a szokásos adagjáért – ez még tavaly hangzott el azon a konferencián, amin a szegregátumokról és dizájnerdrogokról volt szó. És bár a debreceni, vagy budapesti példákból láthatóan az olcsó kábítószerek életvitelszerű fogyasztása nem csak a lecsúszott települések sajátja, egy dolog szinte mindenhol hasonló: a rendkívül gyenge, finanszírozatlan, csak látszatnak létező ellátórendszer, ami sokszor az utolsó kiutat jelenthetné a pusztuláshoz vezető útról.