Újabb kormánypárti belháború: tettlegességig fajult egy fideszes tisztújítás Füzesgyarmaton

Újabb kormánypárti belháború: tettlegességig fajult egy fideszes tisztújítás Füzesgyarmaton

Két ellentétes történet látott napvilágot arról, hogy pontosan mi történt, illetve ki bántalmazott kit a füzesgyarmati Fidesz-alapszervezet június 7-i tisztújító gyűlésén.

A Magyar Narancs riportban számolt be a kormánypárt helyi erős embereinek, Kovácsné Czeglédi Mária Tündének és Bere Károlynak az egészen szó szerinti küzdelméről.

Előbbi politikus 2006 óta volt a helyi alapszervezet elnöke, utóbbi a települést narancsos színekben irányító polgármester.

A torzsalkodás előzményei nagyjából 2017-18-ig nyúlnak vissza: Kovácsné az utóbbi egy-másfél évben többször jelezte a budapesti Fidesz-központnak, hogy szabálytalanságok történtek a helyi alapszervezetnél. Elmondása szerint például olyan személy is tag lehetett, aki korábban pártfogói felügyelet alatt állt, mások nem fizettek tagdíjat.

Ezekre a visszaélésekre Kovácsné szerint azért volt szükség, hogy Bere Károlynak meglegyen a kellő politikai támogatottsága és szavazata, a jelzésekre pedig szerinte semmiféle reakció nem érkezett a Lendvay utcából.

A helyzet idén júniusra fajult nyílt háborúvá a két politikus között, Bere szerint leginkább azért, mert

"a volt Fidesz-elnök civakodó, összeférhetetlen ember, aki állandóan levelekkel ostromolta a kormánypárt budapesti központját".

Meglátása szerint ez a probléma oldódott meg a július 7-ei tisztújítással.

Az esemény előtt Kovácsné találkozott a körzet fideszes képviselőjével, Kovács Józseffel, akinek hiába panaszolta, hogy ha őt elmozdítják, akkor az alapszervezetben

"egy jól meghatározható gazdasági érdekkör veheti át az irányítást".

A kormánypárti honatya - aki egyébként személyesen nem ment el az ülésre, hiába hívták - állítólag széttárta a kezét, és csak annyit reagált:

"Nem tudok mit tenni!"

Alapszervezeti ülés, a szabályok teljes felrúgásával

A tisztújítás levezető elnöke Kovácsné Czeglédi Mária Tünde volt, aki saját elmondása szerint minden ehhez szükséges okmánnyal rendelkezett, beleértve a szavazásra jogosult helyi Fidesz-tagok névsorát.

Ám a nevek közt szerinte olyanok is szerepeltek, akiket az alapszabály rendelkezései  miatt korábban nem vettek fel (az ő tagfelvételükről a pártközpont sem tájékoztatta az alapszervezetet).

A volt elnök szerint ezen kívül voltak más szabálytalanságok is az ülés menetében:

  • egyrészt állítólag nem az ő jelenléti íveit osztották ki a megjelentek között,
  • csak egy jegyzőkönyv-hitelesítőt választottak és
  • ő végül levezető elnökként alá sem írta a jegyzőkönyvet.

Kovácsné, miután kihúzta a listában vélhetőleg szabálytalanul szereplő emberek nevét, és felszólította azokat a távozásra, akik nem a Fidesz tagjai, elszabadultak az indulatok.

Volt fideszes alpolgármester: "Nagyon szar érzés 21 év után azt mondani, hogy rosszul csináltuk itt helyben a Fideszt"

Igazán belemenős videónyilatkozatot tett a Partizánnak Gyula volt alpolgármestere, jelenleg mezei fideszes önkormányzati képviselő, Galbács Mihály, aki a napokban azzal kavart nagy port, hogy levélben fordult Orbán Viktorhoz és a kormánypárt felső vezetéséhez. Az ok: szerinte az augusztus 20-a alkalmából kitüntetett Görgényi Ernő polgármester tisztességtelen üzleti mutyikat folytat a város kárára.

Indul a boksz

Az ülés éles szóváltással indult arról, hogy kinek nincs keresnivalója ott és kinek van.

Szó szót követett, a levezető elnöki asztal mögött álló Kovácsné pedig rátenyerelt a tagnévsorra. Állítása szerint ekkor a papírokat Takács Zsófia, a helyi Fidesz-szervezet tagja, egyúttal Bere Károly polgármester felesége egy erőteljes mozdulattal kirántotta a keze alól, majd magasba emelte azokat és többszöri felszólításra sem adta vissza.

Ezt követően Bere Károly polgármester állítólag

erőteljesen megragadta a feleségével  vitatkozó Kovácsnét, és belevágta egy székbe, ami csak azért nem borult föl, mert hátulról megtámasztotta egy másik ülőalkalmatosság.

Ezt követően az ülés feszült hangnemben, bekiabálásokkal tarkítva folytatódott, a jelenlévők többsége pedig Bere Károlyt választotta meg új alapszervezeti elnöknek.

Kovácsné egy nappal később látleletet vetetett fel, amely megállapította, hogy bal felkarján vérömlenyes sérülést szenvedett, ezt követően pedig feljelentét tett a Békés Megyei Rendőr-főkapitányságon könnyű testi sértés és kényszerítés miatt.

A polgármester máshogy emlékszik

Bere Károly a Magyar Narancsnak azt írta, hogy teljesen törvényesen zajlott az ülés, amelyen szerinte három jegyzőkönyv-hitelesítő is volt, az egyikük épp Kovácsné legidősebb lánya, aki a Fidelitas Békés megyei elnöke. Hozzátette: a kijelölt emberek közül egyik sem jelezte, hogy törvénytelenség történt volna, és mindhárman aláírták a jegyzőkönyvet.

A polgármester azt is megjegyezte, hogy Kovácsné és a lánya a szavazatszámlálásban is részt vettek.

"Minősíthetetlen események azonban valóban történtek"

- mondta Bere Károly, ám szerinte ezért csak Kovácsnét terheli a felelősség, mivel ő próbálta megakadályozni a teljesen szabályos folyamatot.

Ráadásul szerinte a tettlegesség is fordítva történt: az ő úgy emlékszik, hogy a helyi (most már csak volt) Fidesz-elnök feszítette hátra Takács Zsófia karját, és ő akarta annak csuklóját csavargatva kitépni a kezéből az asztalról felvett lapot.

Minthogy Kovácsné ezt többszöri felszólításra sem hagyta abba, Bere a felesége segítségére sietett.

"Ezt olyan óvatosan tettem, hogy számára ez semmilyen sérüléssel nem járhatott"

- állítja a városvezető, aki szerint, ha Kovácsné megsérült volna, akkor biztos, hogy azonnal rendőrt hív. Bere szerint ráadásul épp saját lányának kellett kivezetnie a teremből minősíthetetlenül viselkedő édesanyját.

A hetilap megjegyzi, hogy Beréék nem tettek feljelentést az ügyben.

Nincs vége a balhénak

Kovácsné szerint azonban a polgármester verziója hazugság, kezdve azzal, hogy lánya jegyzőkönyv-hitelesítő lett volna, mivel a dokumentumot állítólag csak utólag íratták vele alá. Szerinte az sem valós, hogy ki kellett vezetni a teremből, a nagy hangzavar miatt egy időre többedmagával önként távozott.

Az eset következtében a volt helyi elnök kilépett a Fideszből, ősszel pedig függetlenként indul a képviselőségért Füzesgyarmaton. A lap úgy tudja, hogy Kovácsné mellett nagyjából 20 tag lépett ki a helyi Fidesz-szervezetből.

Mint emlékezetes, Áder János augusztus 20-a alkalmából Bere Károlyt is lovagkereszttel tüntette ki, érdemei elismeréseként.

A Békés megyei Fidesz egyre zűrösebb ügyeiről alábbi összeállításunkban olvashat:

Zűrzavar és korrupciógyanú tömkelege a Békés megyei Fideszben

Egyre zűrösebb ügyek bukkannak fel a Fidesz háza táján Békés megyében. A napokban jelent meg a hír, hogy az ügyészség vádat emelt Simonka György országgyűlési képviselő ellen, aki egyben a párt megyei elnöke is volt a közelmúltig. A botrányos ügyeket hosszasan lehet sorolni. Most meg is tesszük.