Gyakorlati lépéseket sürget a NOB a klímaváltozás ellen

.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) egyre erőteljesebben igyekszik támogatni és élénkíteni a nemzetközi sportszövetségek, illetve a nemzeti olimpiai bizottságok klímaváltozás elleni tevékenységeit - írja a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapja

Az új környezetvédelmi programban azon testületek lesznek érintettek, akik aláírták a NOB és az ENSZ közös kezdeményezését, mely a Sport a Klímáért Akcióterv nevet viseli. Ezentúl részletes beszámolót kell tartania az éves ökológiai lábnyomukról, valamint azon tervezeteikről, melyek a szén-dioxid kibocsájtás esetleges csökkentését célozzák. Ez több mint 50 szervezetet érint, köztük 10 nemzetközi sportszövetséget, és 3 olimpiai szervezőbizottságot (Tokió, Peking és Párizs).

„A klímaváltozást az emberiségére leselkedő valaha volt legnagyobb veszélynek tekintjük, a NOB pedig biztosítani akarja, hogy az olimpiai mozgalom hatékonyan kezeli a kérdést. Ennek a tervezetnek, valamint környezetvédelmi partnerünknek, a Dow-nak köszönhetően már képesek leszünk a legjobbunkat nyújtani a klímavédelem terén. Reméljük ez hasonló cselekvésre fogja bátorítani az olimpizmusban érdekelt további intézményeket is”

– mondta Michelle Lemaitre, a NOB fenntarthatóságért felelős vezetője.

A keretterv 250 ezer tonnányi csökkenést vár el szén-dioxid kibocsájtás terén, javaslatai pedig olyan gyakorlati tevékenységekre is kiterjednek, mint az ökoszisztémák védelme, az erdőirtások elkerülése, valamint a megújuló energiák hatékony felhasználása.

A kezdeményezés részeként a NOB jutalmazni fogja azokat a sportügyi intézményeket, melyek hatékony intézkedéseket hoznak az üvegházhatás csökkentésének érdekében.