Orbán nem engedné, hogy Budapestet újra ellepje a trágyaszag

Orbán nem engedné, hogy Budapestet újra ellepje a trágyaszag

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) írásbeli kérdésére elismerte, hogy rendelkezésére álló információk alapján az augusztus elején Budapestet elárasztó trágyaszag az Óbaroki Kerti Vasút Kft. által Óbarok-Újbarok-Bodomér közötti földeken végzett trágyázási tevékenységéből származott. 

Mint írta, a Pest Megyei Kormányhivatal, illetve a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékes munkatársai közösen léptek fel a trágyaszag terjedésének megállítása érdekében. Az államtitkár közölte azt is, hogy röviddel a bejelentéseket és a hatósági vizsgálat megkezdését követően az érintettek a kifogásolt szaghatást megszüntették.

Beszámolt a lehetséges megoldásról is:

"bár egyedi esetről beszélhetünk, annak érdekében, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló, a kormányhivatalokat arra utasítottuk, hogy fokozzák a helyszíni ellenőrzések gyakoriságát."

Emlékezetes, sokáig csak találgatások voltak arról, honnan jön a szarszag, de végül a Budaörsi Infó nyert, és kiderítette, az Óbarok-Újbarok-Bodmér közötti terület volt a kiindulási pont. Ezen a vonalon kerül ugyanis kialakításra Magyarország és Európa leghosszabb közforgalmú kerti vasút hálózata, amellyel párhuzamosan tangazdaságok, új parkerdő és tanösvények létesülnek. Az Óbarok Kerti vasút Kft. a talaj-előkészítés érdekében vizes bázisú trágyázást végzett egy speciális orosz kompozit trágyával, hogy a növénytelepítés az elkövetkezendő hetekben el tudjon kezdődni.