Szentendrén is manipulatív kérdésekkel támadnak a közvélemény-kutatók

Szentendrén is manipulatív kérdésekkel támadnak a közvélemény-kutatók

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Keszthelyen egy telefonos közvélemény-kutatás keretében olyan manipulatív kérdéseket is feltesznek a lakosoknak, melynek célja, hogy a választópolgárokban elültesse azt a gondolatot, hogy míg a fideszes jelölt pénzt tudna kiharcolni a városnak, addig az ellenzéki Soros György tervével a tarsolyában bukott politikai szereplőket segítene ismét hatalomba.

Hangfelvétel: Fidesznek kedvező, manipulatív közvélemény-kutatással hívogatják a keszthelyieket

Átlagos kérdésekkel indít, majd teljes őrületbe és szakmaiatlanságba fordul az a telefonos közvélemény-kutatás, amiről egy keszthelyi férfi készített felvételt nemrég. A Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület által közzétett hangfelvétel szerint a felmérésben egy ponton túl olyan kérdéseket tettek fel, melyekben a Fideszt pozitív, az ellenzéket negatív kontextusban vezették fel. Például:

Azóta a furcsa telefonhívások az olyan kiélezett versenyben lévő körzetekben is megjelentek, mint Pécs vagy Szombathely. Legutóbb pedig Szentendrén rögzítettek egy ilyen beszélgetést, amit a Társaség az Élhető Szentendréért Egyesület osztott meg.

Az Egyesület azt írta,

Szeretett városunkban lejárató kampányba kezdett a Verseghi-Nagy Miklós által vezetett Fidesz. Egy támogatónk elküldte nekünk a közvélemény-kutatásnak álcázott és manipulatív kérdéseket tartalmazó telefonbeszélgetést. A megtévesztő módszer lényege, hogy az átlagos politikai kérdéseket később felváltják a tényként megjelenített “kérdések”. Tulajdonképpen hamis állításokat csomagolnak be kérdésnek. A hallgatótól azt kérdezik meg a sokadik percben, hogy szavazna-e Fülöp Zsoltra (egyesületünk polgármesterjelöltjére), ha tudná, hogy a bukott baloldali pártok jelöltje, ha tudná, hogy Soros György áll mögött, ha tudná, hogy Gyurcsány támogatja.

A felvételt itt hallgathatja meg:

 

Pál Gábor, Szentendre belvárosi képviselőjelöltje a hírre úgy reagált, hogy a Fidesznél attól félnek, ha az ellenzéki politikusok kerülnek vezető pozícióba, akkor minden gazdasági szerződést, ingatlanügyletet, megbízást, támogatást nyilvánosságra hoznak, minden szekrényből kidöntik a csontvázakat, véget vetnek az urambátyám rendszernek, majd pedig elszámoltatják a felelősöket.