Megtarthatja az érdemkeresztet a gondjaira bízott gyermekeket megerőszakoló otthonigazgató

""

Az ellentmondásos törvényi szabályozás miatt megtarthatja Vásárhelyi János a 2016-ban kapott Magyar Bronz Érdemkeresztet - írja a 168 óra. A bicskei gyermekotthon volt igazgatóját egy hete ítélték jogerősen 8 évre gyermekek ellen folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és szexuális visszaélés miatt, a portál pedig arról kérdezte Áder János köztársasági elnök hivatalát, hogy mi lesz a kitüntetés sorsa.

„az Alaptörvény 9. cikk (4) bekezdés f) pontja, illetve a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza Magyarország állami kitüntetéseit. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód.” 

Az oldal arra emlékeztet, hogy a kitüntetésekről rendelkező 2011-es törvény valóban nem tér ki visszavonásra, ugyanakkor a 2012. évi C. törvény a Büntető Törvénykönyvről 61. paragrafusában előírja, hogy közügyektől eltiltott személy nem kaphat belföldi kitüntetést, valamint a közügyektől eltiltott az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésével elveszti mindazon tagságát, állását, tisztségét, katonai rendfokozatát, megbízatását és kitüntetését, valamint címzetes rendfokozatát, amelynek elnyerését a rendelkezés kizárja.

Jogerős: nyolc év fegyház a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának

Jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre ítélte a másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla kedden a bicskei gyermekotthon volt igazgatóját, aki a felügyeletére bízott kiskorúakkal szexuális kapcsolatot létesített. A másodfokú döntéssel a folytatólagosan elkövetett szexuális erőszak és annak kísérlete büntettetett folytatólagosan elkövetett szexuális visszaélés és annak kísérlete bűntettre változtatta a táblabíróság, egyebekben helyben hagyta az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly november 21-én hozott határozatát - számol be a Magyar Távirati Iroda.

Vásárhelyi János 2016-ban került előzetes letartóztatásba, miután kiderült, hogy a bicskei gyermekotthont 26 éven keresztül vezető igazgató 9 esetben szexuálisan közeledett a nevelése és gyámsága alatt álló gyermekekhez, amelyek több esetben szexuális együttlétet eredményeztek. Volt, hogy a sértett nemi szervét fogdosta, de volt olyan is, hogy 10 évig tartó szexuális kapcsolatot alakított ki az egyik lakóval, a szexért cserébe pedig ajándékokkal vagy pénzzel fizetett. Az otthon lakói 4 és 8 éves kor között kerültek az intézménybe.

Az első nyomozás még 2011-ben indult a pedofil igazgató ellen, azonban a gyermekek és a beosztottak jelzése ellenére még öt évig vezethette az intézményt. Vásárhelyi Jánost három éve augusztus 20. alkalmából tüntették ki Balog Zoltán akkori humánminiszter javaslatára. 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

A Jobbik viszont elítéli az agressziót.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy elődje visszaadja a mandátumát.
Nehezen tudják megemészteni a vasárnapi eredményeket a kormánypártban.
A felmérések nem tudták előre jelezni Borkai Zsolt győri polgármester szex- és korrupciós videójának negatív hatásait.
Az Index online választási műsorban kérdezte a frissen megválasztott ellenzéki főpolgármestert, aki többek között arról beszélt, hogy minek tulajdonítja a győzelmét, miben hibázott a Fidesz, és az eredmény mennyiben köszönhető a Borkai-ügynek.
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
sss
2019. október 16. | 16:48
A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve.
sss
2019. október 16. | 15:21
A volt főpolgármester örül annak, hogy vége a kampánynak, szeretné, ha a háborúskodás helyett nyugalom lenne Budapesten.