Matolcsy–Varga-összecsapás: leszóltak, hogy csönd legyen, sablonválaszok érkeztek (2. rész)

Matolcsy–Varga-összecsapás: leszóltak, hogy csönd legyen, sablonválaszok érkeztek (2. rész)

Semmitmondó válasszal próbálta megúszni a válaszadási kötelezettségét Varga Mihály, akit Mesterházy Attila kérdezett a jegybankelnökkel zajló nyilvános üzengetésekről. A szocialista politikus a pénzügyminiszternek hat, Matolcsy Györgynek pedig öt kérdést tett fel korábban. Az MNB első embere sablonválaszokkal igyekezett bagatellizálni a Fideszen belül hosszú ideje példátlan konfliktust, de Varga még nála is lazábban vette a kérdéseket.

A két pénzügyi szakember régóta zajló szembenállását még hónap elején vitte a nyilvánosság elé Varga Mihály, aki a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász Vándorgyűlésen Matolcsy Györgyre utalva kijelentette: az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni, valamint kiszámítható, stabil forintárfolyamot is sürgetett.

Matolcsy-Varga-összecsapás: Mesterházy próbálja kiugratni a nyulat a bokorból (1. rész)

Egy-két napig alaposan felkavarta a belpolitikai állóvizet Orbán Viktor két erős gazdaságpolitikusának, Matolcsy György jegybankelnöknek és Varga Mihály pénzügyminiszternek (egyben miniszterelnök-helyettesnek) „második G-napként" aposztrofált összecsapása. Mint arról mi is beszámoltunk, a Magyar Közgazdasági Társaság által szervezett Közgazdász Vándorgyűlésen a pénzügyi tárca vezetője kijelentette: az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni, valamint kiszámítható, stabil forintárfolyamot is sürgetett.

A Magyar Nemzeti Bank elnökétől a riposzt nem is maradt el, a novekedes.hu-n közzétett publicisztikájában élesen nekiment Vargának, többek közt így fogalmazott: „Miért is ne lehetne kétségbe vonni egy pénzügyminiszter szavait, ha ellentmondanak a nemzet vágyainak és a hivatalban lévő kormány terveinek?”

Másnap, szeptember 10-én nyújtotta be a nyilvánosság elé vitt konfliktussal kapcsolatos kérdéseit Mesterházy Attila a két résztvevőnek. Matolcsy György válaszai már tegnap felkerültek a parlament honlapjára, amelyekből az derül ki, hogy a jegybankelnök szakmai párbeszédnek tartja a nyilvános üzengetést, ma pedig a pénzügyminiszter is megüzente, hogy mit gondolhat a nyilvánosság előtt a konfliktusról.

Mesterházy Attila ezeket kérdezte Varga Mihálytól:

  • Mi a véleménye arról, hogy az MNB elnőke véleménycikkben, a média nyilvánossága előtt oktatta ki Önt arról, mi lenne a feladata?
  • Mit gondol arról, hogy az MNB elnökének nyilvános támadása Ön ellen nem okozhat-e kárt a magyar költségvetésnek és gazdaságnak?
  • Ön szerint igaza van-e Matolcsy Györgynek amikor azt írja: ha van a miniszternek árfolyamcélja, akkor az elmúlt években is bizonyára volt: akkor miért nem érte el? Nem akarta, nem tudta, esetleg csak mondta, de nem csinálta?
  • A cikk megjelenése
    óta egyeztetett-e már Matolcsy Györggyel az általa leírt véleménye kapcsán?
  • Ön helyesen tette-e, hogy nyilvános fórumon kritizálta az MNB által folytatott politikát?
  • Ön szerint mit kellene tennie a Matolcsy által vezetett jegybanknak jelen körülmények között?

A tárcavezető viszont még arra sem vette a fáradtságot, hogy a jegybankelnökhöz hasonlóan legalább háromféle választ találjon ki, a kérdéseket egy Tállai Andráson keresztül adott sablonválasszal kerülte meg:

"A kormány eddig is és ezután is tiszteletben tartja a jegybank függetlenségét, ezért a Pénzügyminisztérium továbbra sem kívánja kommentálni a jegybanki fejleményeket."

Miközben a két pénzügyi szakember óvodás hülyegyerekként egymásnak üzenget a nyilvánosság előtt, a forint történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben. Jelenleg egy euróért 334 forintot kérnek, pedig a Fidesz 2010-es győzelmekor még 262 forintért adták az uniós valutát.