A Dunai Vasmű államosítását ígérgetik, az emberek állásával játszanak a dunaújvárosi fideszesek

Cserna Gábor, Dunaújváros fideszes polgármestere azzal az ígérettel kampányol a helyi médiában, hogy ismét állami kézbe kerül a Dunai Vasmű, hátha ettől nagyobb kedve lesz a helyieknek a jelenlegi városvezetésre szavazni – írja az Index.

Ez a húzás azonban nagyon nem tetszik a cég vezetésének, illetve az orosz-ukrán részvényeseinek. A Dunaferr csütörtökön adott ki közleményt, amelyben részletesen írnak arról, hogy miként támadja őket valótlan és megtévesztő információkkal Dunaújváros fideszes vezetése.

"Az utóbbi hetekben a Dunaferr több helyi politikusi nyilatkozatban, spekulációban is feltűnt, és akaratán kívül a dunaújvárosi önkormányzati- és polgármester-választási kampány eszközévé, egyik központi témájává vált"

– áll a cég kommünikéjében, melyben hangsúlyozzák: a Dunaferr egy üzleti vállalkozás, amely teljesen kívül áll a politikán, és nem támogatnak egyetlen politikai pártot se.

"Ezzel együtt arra is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a pozíciójukat megtartani igyekvő politikusok utóbbi időben tett megannyi felelőtlen megnyilvánulása sérti a Dunaferr érdekeit, kárt okoz a vállalatnak. Különösen hátrányos és veszélyes mindez most, amikor rendkívül nehéz gazdasági helyzetben van az acélipar"

– írják. A cég azt is leszögezte, hogy mint korábban, a jövőben is nyitott lesz az együttműködésre a mindenkori polgármesterrel és képviselő-testülettel, de csak akkor, ha ez a közös munka a város, az itt dolgozó emberek és a vállalat érdekeit szolgálja.

"Amennyiben mindez egyéni gazdasági vagy politikai célokat szolgál, ahogy korábban sem tudtunk, úgy a továbbiakban sem szándékozunk együttműködni"

– tették hozzá.

A Dunaferr szerint a vállalkozás kitűnő szakmai és stratégiai kapcsolatokat ápol a kormányzattal, ugyanakkor a helyi politikusok támadásaikkal folyamatos kárt okoznak a cégnek, ezen keresztül pedig mintegy 12 ezer embernek, akiknek a megélhetése a gyártól függ.

"Azok a politikusok, akik saját, rövid távú céljaik elérésének érdekében államosítással fenyegetik, feljelentésekkel vagy rágalmakkal támadják, bestabilizálni próbálják a Dunaferr működését, az itt dolgozó több ezer embert és családjukat is támadják, megélhetésüket veszélyeztetik."

A dunaújvárosi Fidesz azzal hitegeti az embereket, hogy államosítják a vasművet

Az orosz-ukrán tulajdonosi körrel rendelkező cég azt követően csapott a városvezetés kezére, hogy az elmúlt hetekben Cserna Gábor polgármester több interjúban is azt hangoztatta, hogy

tárgyalni fog a Dunaferr államosításáról.

Ezzel párhuzamosan

a Fidesz-közeli helyi média folyamatos lejáratókampányt folytat a Dunaferr ellen.

Többek között a környezetvédelmi előírások megszegésével és a pénz külföldre szivattyúzásával vádolják a céget, de állandó téma a Vasmű 2004-es "áron aluli" privatizációja is. Ezt célzatosan összekapcsolnak Gyurcsány Ferenc nevével és rajta keresztül Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselővel, a Rajta Újváros Egyesület polgármesterjelöltjével, akit a narancsos propaganda többek közt azzal próbál befeketíteni, hogy összejátszik a DK-val.

A polgármesterjelölt elleni, elképesztő intenzitású lejáratókampányról alábbi cikkeinkben írtunk bővebben:

Fideszes lap: jönnek a muszlimok és megeszik a kutyáinkat, ha nyer az ellenzék

Csodálatos alkotás jelent meg a dunaújvárosi önkormányzati hetilapban arról, hogy ha Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő lesz a város közös ellenzéki polgármestere, akkor jönnek majd a migránsok és megeszik a kutyákat, macskákat. Nem érti? Segítünk elmagyarázni.

Retteg a Fidesz Dunaújvárosban: egyre intenzívebb lejárató kampány a Jobbik képviselője ellen

A dunaújvárosi fideszes vezetésnek nem volt elég, hogy a helyi médiából kizárták a Jobbik egyetlen országgyűlési képviselőjét, aki egyéniben rommá tudta verni őket, az eddigi lejárató cikkek garmadái sem bizonyultak hatásosnak, a 888 takonypócai után újabb propagandistát állítottak rá Pintér Tamásra, akit trükkök százaival igyekeznek ellehetetleníteni. Egyelőre teljesen sikertelenül.

A 888 irományaival tömik a dunaújvárosi portált, hogy lejárassák a térség jobbikos képviselőjét

Nem véletlenül hívja segítségül a DVG Dunaújvárosi Vagyonkezelő ZRt. által tulajdonolt és az Andy Vajna köreihez tartozó Belénessy Csaba cége, a Dunaújvárosi Médiaközpont által üzemeltetett orgánum G. Fodor Gábor vödörfejű brigádját, ugyanisDunaújváros volt az egyetlen körzet, ahol a Jobbiknak egyéniben sikerült felmosnia a padlót a Fidesz jelöltjével tavaly áprilisban.

A cég részvényesei idegesek Cserna kampányígérete miatt

Az Index egy belső informátorra hivatkozva azt írja:

a Dunaferrnek, érthető módon, igen komoly reputációs gondokat okoz, hogy a lejáratókampány célkeresztjébe került a cég.

Ez egyrészt hitelteleníti a jelenlegi menedzsmentet a dolgozók és a partnerek szemében, másrészt úgy rángatják bele őket a kampányba, hogy ők távol szeretnének maradni a politikától.

Állítólag már anyagilag is jelentkezik a kár:

a cég részvényeseit ugyanis elbizonytalanodtak azzal kapcsolatban, hogy bele merjenek-e vágni a helyi fejlesztésekbe, vagy inkább megvárják, mi lesz a magyar állam szándéka a vasművel.

A portál úgy tudja, miután a részvényesek jelezték ezt a menedzsmentnek, a cégvezetés informális úton megkereste Orbán Viktor miniszterelnököt, Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminisztert és Palkovics László innovációs és technológiai minisztert is.

Az volt a kérésük:

ha 14 napon belül nem változik meg a helyi Fidesz kommunikációja, illetve Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, korábbi fideszes alpolgármester, illetve a térség kormánypárti erős embere és Cserna Gábor nem kér nyilvánosan bocsánatot, akkor nyilvánosságra fogják hozni az álláspontjukat.

Mivel az elmúlt két hétben egyik feltétel sem teljesült, csütörtökön nyilvánosságra hozták a fenti közleményt.

Az Indexnek nyilatkozó informátor szerint a cég továbbra is nagyon jó kapcsolatot ápol az állammal, ami mindkét félnek elemi érdeke. A magyar gyár fontos a cégcsoportnak az Európai Unió miatt, az államnak és városnak pedig a komoly bevételek mellett a térség, főleg a város működése miatt sem érdemes összerúgnia velük a port.

Ha bezárna dunaújvárosi üzem, több ezer család megélhetése kerülne veszélybe egyik napról a másikra, és Dunaújváros könnyen Ózd sorsára juthat.

Korábban már füstbe ment az állami vásárlás

A portál emlékeztet, hogy az 1951 és 2004 között állami tulajdonban lévő Dunaferr visszavásárlása egyébként már régóta napirenden van.

Olyannyira, hogy állítólag néhány éve még egy Orbán-Putyin találkozón is szóba került, ahol A Vnyesekonombank képviselőjével is egyeztettek a vételi szándékról, de valami miatt mégsem köttetett meg az üzlet.

Az Indexnek Pintér Tamás polgármesterjelölt úgy nyilatkozott:

"Korábban egyébként az önkormányzatnak is volt egy minimális részesedése a cégben, de amikor ennek az eladását tárgyalták zárt ülésen, Dorkota Lajos (aki akkor fideszes színekben épp alpolgármester volt - a szerk.) elhagyta a termet."

A jobbikos országgyűlési képviselő hangsúlyozta:

"(Dorkota) ezzel hallgatólagos beleegyezését adta, és meg se próbálta megakadályozni, hogy eladja az önkormányzat a részvényeit."

Rezeg a léc a helyi vezetés alatt

Dunaújvárosban a portál szerint arról beszélnek:

ez lehet Dorkota utolsó esélye arra, hogy megtartsa befolyását és pozícióit.

Mivel a tavalyi országgyűlési választási kudarc után – amikor Pintér 43,55 százalékkal mosta föl a padlót Galambos Dénes korábbi fideszes képviselővel – a dunaújvárosi Fidesz az idei EP-választáson sem produkált kiugró eredményt.

Unortodox munkahelyteremtés: Iváncsán létesítenek ipari parkot Dunaújváros pénzéből a fideszes üzleti körök kedvéért

Rendhagyó munkahelyteremtési megoldásra hívta föl figyelmünket egyik kedves olvasónk. A történet főszereplője az Iváncsára tervezett ipari park, a csavart pedig az szolgáltatja, hogy a beruházás Dunaújváros Modern Városok Program keretében kapott támogatásából valósul meg. Külön pikantériát ad a dolognak, hogy a háttérben fideszes üzleti körök rajzolódnak ki.