Az MSZP szép csendben megadta az esélyt, hogy Simonka György megtarthassa Orosházát

Simonka György

Az önkormányzati választások előtt egy nappal biztossá vált, hogy az MSZP vagy nem képes, vagy nem is akarja segíteni, hogy Orosházán az ellenzéki együttműködés leváltsa a fideszes Dávid Zoltán polgármestert, ezzel kiragadva a dél-békési várost Simonka György fennhatósága alól. Orosháza a maffiaváddal meggyanúsított fideszes országgyűlési képviselő körzetének a legnagyobb települése - és nemcsak szimbolikus, hanem praktikus szempontból is izgalmas lenne egy közelgő Simonka-per előtt, hogy ki lát rá a megyét átszövő fideszes gazdasági hálózatra. 

Megfúrná a szocialista képviselő az orosházi megállapodást, az MSZP elnöksége még kivár

Meglepő Facebook-bejegyzéssel vétette észre magát Orosháza MSZP-s önkormányzati képviselője: Fetser János ugyanis bejelentette, hogy - fittyet hányva a többpárti megállapodásra - elindul a polgármester-választáson. Bejelentése után több kérdőjel is felmerült, egyrészt a szándéka kapcsán, hiszen ezzel a lépésével a Fidesz malmára hajthatja a vizet, másrészt az sem volt világos, hogy a megállapodás felrúgásában mekkora szerepe van az MSZP-nek.

Nyilván, Orosházán más okok miatt is fontosnak tartják a változást: Szabó Ervin, a Közösen Orosháza Városáért! Lokálpatrióta Mozgalom (Jobbik, DK, Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom) polgármesterjelöltje az elvándorlástól szenvedő városnak új víziót, és az eddig csak lebegtetett beruházások megvalósítását ígéri, hangsúlyozva, hogy

a település van olyan anyagi helyzetben, hogy ne külföldi vendégmunkásokra, hanem a saját erejére támaszkodva álljon fejlődő pályára. 

A polgármester a vendégmunkásoknak hálás, Simonka köddé vált, az államtitkár a Fidesznek kampányol - befeszült a NER Orosházán

Ahogy az várható volt, óriásit megy a NER Orosházán, a bűnszervezetben elkövetett csalással megvádolt fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György választókörzetének központjában. A tét nem kicsi számukra, Simonka György - legalábbis elvileg - nehezen úszhatja meg a bírósági eljárást, és akkor nagyon nem lesz mindegy, hogy a hátországát ki uralja.

Ezt az elképzelést március közepétől augusztus közepéig támogatta Fetser János MSZP-s önkormányzati képviselő is, azonban akkor úgy döntött, hogy elindul a polgármesteri székért, megosztva ezzel az ellenzéki szavazatokat. 

Beszédes, hogy az azóta eltelt két hónapban az MSZP Országos Elnöksége nem volt képes eldönteni, mit tegyen az orosházi helyzettel. Fetser János döntésének napján még azt közölték az Alfahírrel, hogy a szocialista párt "következetes álláspontja" szerint az elsődleges cél az önkormányzati választáson a Fidesz leváltása minél több településen,

„ezért nem fordulhat elő az, hogy MSZP különállásán, külön indulásán múljon egy egész településen az önkormányzati választások sikere”.

Azóta hiába kérdeztük a párt sajtóosztályát, már nem reagáltak arra a tényre, hogy a valóságban

Simonka György választókerületében épp az MSZP különállásán múlik egy egész településen az önkormányzati választások sikere. 

Még pénteken is próbálkoztunk, sőt, Nyakó László kommunikációs igazgató visszahívást is ígért, de sajnálatos módon inkább a beszédes csendet választotta az MSZP.

Egyébként mi is hallottunk arról, hogy az orosházi szocialista nem egyeztetett a párt elnökségével a lépéséről, mindenesetre lett volna lehetősége az MSZP-nek arra, hogy elhatárolódjon az ellenzéki megállapodás felrúgásától. 

S nem is csak a saját renoméjuk miatt, ugyanis az orosházi választókat joggal bizonytalaníthatja el, hogy vasárnap az ellenzéki pártok által támogatott Szabó Ervinnel szemben elindul az MSZP logója alatt egy másik polgármesterjelölt is.

Vasárnap este kiderül, Simonka György számára mit hoz a szocialisták határozatlansága Orosházán.