Létrejött az EU és a brit kormány között az új Brexit-megállapodás

Létrejött az EU és a brit kormány között az új Brexit-megállapodás

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke arról posztolt Twitteren, hogy megszületett az egyezség a brit kormány és az EU között az új kilépési megállapodásról. A hamarosan leköszönő Juncker szerint tisztességes és kiegyensúlyozott az alku, de a csütörtökön kezdődő EU-csúcson a Tanácsnak is el kell fogadnia a dokumentumot.

Ha ez megtörtént, akkor már szombaton a brit parlament elé vihetik ratifikálásra, így kiléptetve Nagy-Britanniát október 31-én a szövetségből. A bökkenő pontosan itt van: a Brexit nevű játékban eddig a pályáig Theresa May is eljutott, de a brit képviselők többször is leszavazták az akkori megállapodást.

Ez várható most is, ugyanis az északír unionisták, akik nélkül Johnson nem tud többséget szerezni, már reggel kijelentették, nem támogatják a mostani alkuban foglaltakat:

Végre van Johnsonnak terve a Brexitre, de az északírek nem fogadják el, megint patthelyzet van

Szerdán úgy tűnt, hogy elmozdulás történt az eddig végeláthatatlan Brexit-sztoriban, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentette, hogy sikerült megállapodni a kilépés alapjairól, amit csütörtökön/pénteken, az EU-csúcson el is fogadhatnak. Néhány tagállami vezető részéről is óvatos optimizmus volt tapasztalható, de már aznap bejelentették, hogy egyelőre várni kell.