Megvédjük a keresztény kultúrát? Török iskolát engedélyezett a kormányhivatal

muszlim, mecset, ima

A fővárosi kormányhivatal engedélyt adott egy olyan általános iskola és gimnázium megnyitásához, amit Recep Tayyip Erdogan török elnök lobbiszervezete hoz létre a magyar fővárosban – értesült a 24.hu.

Mint a lap írja, a Maarif Általános Iskola és Gimnázium szeptember óta aktív státuszú oktatási intézménynek minősül, bár egyelőre nem kezdődött meg a tanítás. Az iskola helyszíne az egykori Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola, melynek épülete jelenleg – a lap helyszíni szemléje alapján igencsak lerobbant állapotban van.

A 24.hu megkereste az intézmény megbízott vezetőjét, aki bizalmatlankodva annyit árult el, hogy egy „török eredetű” magániskoláról van szó, ami még nem nyitotta meg a kapuit, mert egyelőre „épül”. Azt nem sikerült megtudnunk tőle, hogy pontosan milyen pénzből finanszírozzák az iskolát, és hogy mekkora lesz a költségvetése az intézménynek, ahogyan azt sem, a padsorokban kizárólag török, vagy más származású diákok is tanulhatnak-e.

Egyelőre az is rejtély, hogy a muszlim vallási nevelés szerepet kap-e az intézményben, és ha igen, ez együtt jár-e például mecsetépítéssel.

Az iskola fenntartója az idén nyáron alapított Maarif Hungary Nonprofit Kft. lesz, amelynek ügyvezetője egy bizonyos Yasin Parildar nevű 34 éves török férfi, aki a lakcíme szerint Isztambulban él. A cég tulajdonosa a törökországi Maarif Alapítvány. Az alapítványt a 2016-os kudarcba fulladt Erdoğan elleni katonai puccs után hozta létre a török kormány. A puccsot Erdogan szerint egykori szövetségese, Fetuallah Gülen hitszónok tervelte ki ellene, és azok a katonák hajtották végre, akik egykor Gülen iskoláiban tanultak. A sikertelen puccs után a Maarif Alapítványt az alapító okirata szerint épp azért hozták létre, hogy a a Gülenhez köthető iskolákat megszerezze.

A szervezet a saját honlapján is közzétette azt a hírt, miszerint Erdoğan elnök az idei oszakai G20-csúcstalálkozón is szóba hozta a Maarif Alapítványt. A 24. hu felidézi, a török elnök a „gülenista terrorszervezetre” hivatkozva G20-csúcson résztvevő vezetőktől azt kérte, hogy országaik oktatási minisztériumai működjenek együtt a Maarif Alapítvánnyal, hogy meg tudják védeni országukat a terrorista szervezettől.

A török vezető november 7-én látogat Budapestre, a magyar-török felső szintű stratégiai tanács ülésére.