Ukrán bevándorlók és magyarok verekedtek össze a hatvani sörfesztiválon

Ukrán-magyar kiírás

Verekedés tört ki a hatvani sörfesztiválon - értesült egy szemtanútól az Alfahír. Úgy tudjuk, a Népkertben tartott rendezvényen ittas, ukránul beszélő férfiak verekedtek össze helyiekkel. 

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság érdeklődésünkre megerősítette: a sörfesztiválon valóban intézkedtek csoportos garázdaság miatt, s a résztvevők között voltak külföldi állampolgárok is.  A verekedés után egy sérültet mentővel kórházba szállítottak. 

Hatvanban városban is érvényesül az az országos tendencia, hogy a kivándorolt magyarok helyébe külföldről, elsősorban Ukrajnából és hoznak munkásokat. Májusban készült riportunk alkalmával kiderült, a városban tucatnyi szállás működik a migránsmunkások számára, közülük a legnagyobban, az egykori Matáv-székházban mintegy százan vannak elhelyezve. 

Többen akkor is panaszkodtak arról, hogy az ukrán, illetve szerb vendégmunkások gyakran dorbézolnak ittasan az utcán. 

„Nem gondoltam volna, hogy egy jogállamban így magára hagyhatják az embert a hatóságok, hogy neki kell pofozkodnia mindenért; hogy ne piszkoljanak a háza elé.”

 - mondta az egyik megkérdezett hatvani. A településen olyan jelentős számú ukrán él, hogy egyes boltokban már az ő anyanyelvükön is ki kell írni, az olyan információkat, mint például: "a kosár használata kötelező".