Az FPÖ visszavonta Heinz-Christian Strache Facebook-oldalát

Strache

Az Ibiza-botrányba belebukott Heinz-Christian Strache mára egykori pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára is kényelmetlenné vált. A korábbi alkancellár és pártelnök tagságát október elején függesztette fel az FPÖ, a párton belüli feszültségek már hónapok óta érlelődtek. Most pedig Strache nyilvános, 786 ezer követővel rendelkező politikusi oldalának szüntették meg a láthatóságát.

Az FPÖ közleménye szerint Strache „kérésének megfelelően” lőtték le az oldalát, hogy tiszteletben tartsák a személyiségi jogait. Mivel személyes fotók is vannak az oldalon róla, a párt szerint csak így tudják tiszteletben tartani az ő személyiségi jogait, és a párt érdekeit egyaránt.

Hozzátették: jogi okokból nem tehetnek eleget Strache kérésének, hogy átadják neki a kizárólagos admin jogot. Az oldal ugyanis az FPÖ „tulajdona”, a párt anyagi és emberi erőforrásai segítségével építették fel.

Strache ügyvédjén keresztül ultimátumot adott az FPÖ-nek: vagy visszakapja az admin jogot, amit korábban elvettek tőle, vagy jogi lépéseket tesz. A Facebook előzőleg nem engedélyezte, hogy Strache oldalát egybeolvasszák az FPÖ, vagy az új pártelnök, Norbert Hofer oldalával.

Strache a privát profilján - ami részben nyilvános, és 50 ezren követik - köszönetet mondott a támogatóinak, és azt írta:

„Ne aggódjatok, nem csak a Facebookon fogok visszatérni.”

 

Strache egyébként még a felfüggesztése előtt közölte, hogy befejezi politikai karrierjét, és „pihenteti” párttagságát, illetve egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

Strache ellen az osztrák ügyészség indított nyomozást. A gyanú szerint a bécsi FPÖ vezetőjeként saját kiadási folyószámlával rendelkezett; a politikus a kiadásaira a párttól havonta tízezer euró támogatást kapott. 2014 és 2018 között több magánjellegű kiadást is elszámolt. Strache tagadja az ellene felhozott vádakat.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

sss
2019. november 13. | 20:15
1

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

1
sss
2019. november 13. | 16:55
A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.

"Az pedig kifejezetten káros lenne, ha az ellenzék által a parlamentben bemutatott agresszió mintává válna a társadalomnak"

- Kocsis Máté (Fidesz), Budapest, 2019. november 13.

A két ország közti "kölcsönös" tiszteletről beszélt a magyar diplomácia feje.