Az FPÖ visszavonta Heinz-Christian Strache Facebook-oldalát

Strache

Az Ibiza-botrányba belebukott Heinz-Christian Strache mára egykori pártja, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) számára is kényelmetlenné vált. A korábbi alkancellár és pártelnök tagságát október elején függesztette fel az FPÖ, a párton belüli feszültségek már hónapok óta érlelődtek. Most pedig Strache nyilvános, 786 ezer követővel rendelkező politikusi oldalának szüntették meg a láthatóságát.

Az FPÖ közleménye szerint Strache „kérésének megfelelően” lőtték le az oldalát, hogy tiszteletben tartsák a személyiségi jogait. Mivel személyes fotók is vannak az oldalon róla, a párt szerint csak így tudják tiszteletben tartani az ő személyiségi jogait, és a párt érdekeit egyaránt.

Hozzátették: jogi okokból nem tehetnek eleget Strache kérésének, hogy átadják neki a kizárólagos admin jogot. Az oldal ugyanis az FPÖ „tulajdona”, a párt anyagi és emberi erőforrásai segítségével építették fel.

Strache ügyvédjén keresztül ultimátumot adott az FPÖ-nek: vagy visszakapja az admin jogot, amit korábban elvettek tőle, vagy jogi lépéseket tesz. A Facebook előzőleg nem engedélyezte, hogy Strache oldalát egybeolvasszák az FPÖ, vagy az új pártelnök, Norbert Hofer oldalával.

Strache a privát profilján - ami részben nyilvános, és 50 ezren követik - köszönetet mondott a támogatóinak, és azt írta:

„Ne aggódjatok, nem csak a Facebookon fogok visszatérni.”

 

Strache egyébként még a felfüggesztése előtt közölte, hogy befejezi politikai karrierjét, és „pihenteti” párttagságát, illetve egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt. Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

Strache ellen az osztrák ügyészség indított nyomozást. A gyanú szerint a bécsi FPÖ vezetőjeként saját kiadási folyószámlával rendelkezett; a politikus a kiadásaira a párttól havonta tízezer euró támogatást kapott. 2014 és 2018 között több magánjellegű kiadást is elszámolt. Strache tagadja az ellene felhozott vádakat.