"Tegyük Budapestet szabaddá, tegyük Budapestet menővé!" - élőben a megemlékezésekről

október23
MTI/Mónus Márton

1956-ra, a forradalom és szabadságharc kitörésére emlékezik az ország, ami általában politikusi beszédeket, kürtőskalácsot, vattacukrot és néhány koncertet takar. Idén sincs ez másképp.

 • Orbán Viktornak ezúttal nem lesz nyilvános szereplése, a Zeneakadémián mond beszédet
 • LMP: Kendernay János 11 órától az I. kerületi Mansfeld Péter-emlékműnél
 • Mi Hazánk Mozgalom: 12 órától a Corvin közben
 • DK: Gyurcsány Ferenc 12 órától a Jászai Mari téren
 • MSZP: Kunhalmi Ágnes és Molnár Zsolt 13 órától ugyanitt
 • Liberálisok: 13 órától a Rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál fehér virágokat helyeznek el, beszédet mond Fodor Gábor és Bősz Anett
 • Momentum: Fekete-Győr András, Donáth Anna és Kerpel-Fronius Gábor 15 órától szintén a Jászain
 • Jobbik: 16 órától a Corvin közben, beszédet mond Sneider Tamás, Jakab Péter és Stummer János
 • Karácsony Gergely főpolgármester a Városháza parkolójában áll színpadra 17.30-tól, fellép a Quimby
 • a Millenárison ingyenes, de regisztrációhoz kötött Szabadságkoncert, lesz például Honeybeast és Szabó Balázs bandája
 • a Kossuth téren családi programok 10.00-18.00 között, ebben az időben ingyenesen látogatható a Szent Korona, ahogy a Terror Házát is díjmentesen felfedezhetik az érdeklődők
Gellért-hegy
gps

"A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem"

Jobbik Ifjúsági Tagozat a Gellért-hegyen:

 

Karácsony Gergely: tegyük Budapestet menővé!

 

Karácsony Gergely
MTI/Kovács Tamás

A másfél hete megválasztott főpolgármester a Városháza előtt mondott ünnepi beszédet. Karácsony Gergely szerint 1956 felkelői nem követeltek sokat, de ezek a követelések ma is helytállóak lehetnek. Ezt az akaratot 63 éve vérbe fojtották, és most is semmibe veszik. '56-ban is Nyugat helyett Kelet felé fordultak a vezetők, akkor is propagandát zúdítottak az emberekre és akkor is egy szűk réteg vagyonosodása előzte meg a nemzet érdekét.

Ne felejtsétek el, hogy nem valaki másra van szükség, hanem rátok van szükség

- mondta Karácsony Gergely azzal kapcsolatban, hogy '89 óta mindig arra vártak, hogy majd jön valaki, aki valóra váltja a forradalmárok álmát.

A főpolgármester Budapestre is kitért ünnepi beszédében, és azt ígérte, hogy mostantól az emberekről fog szólni a fővárosiak élete, nem pedig arról, hogy mit akar a kormány.

Legyünk alakítói a saját sorsunknak, hiszen ez a szabadság értelme

- hangsúlyozta Karácsony, aki szerint hogy csak a régi értékek mentén lehet valódi demokráciát építeni, olyat, amiért '56-ban is küzdöttek.

Tegyük Budapestet szabaddá, tegyük Budapestet menővé, tegyük Budapestet egy olyan hellyé, ahol az emberek egymással, nem egymás ellenében ünnepelnek

- zárta beszédét a főpolgármester.

A skanzenben a forradalom falusi eseményeit játszották újra színészekkel

Forradalmi megemlékezés a szentendrei skanzenben.
MTI/Mohai Balázs

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban Színészek elevenítették fel a forradalom falusi eseményeit és az azt megelőző időszakot az 1956-os forradalom és szabadságharc 63. évfordulóján. 

Corvin köz
gps

Sneider: Nem akarunk se keleti despoták, se nyugati tőkések csicskái lenni

Sneider Tamás, a Jobbik elnöke Murányi Levente ’56-os szabadságharcos Corvin közben harcoló fiatalokról írt soraira emlékezve, rámutatott, hogy a hősök a kizsákmányoló, korrupt, egyház és nemzetellenes rendszer ellen küzdöttek. A politikus úgy látja, hogy 63 év elteltével most az akkori körülmények ismét megjelentek hazánkban.

„Újból egy kizsákmányoló, korrupt, olyan bolsevik típusú rendszerrel állunk szemben, melynek köszönhetően sok százezer ember hagyja maga mögött hazáját.”

A Jobbikot hazaárulózó, megemlékezésüket megzavarókhoz intézett kérdést:

Akkor ki is a hazaáruló? Aki kizavar 600 ezer embert az országból, akik lopnak és jachton dorbézolják el a pénzünket, vagy azok a jobbikosok, akik ez ellen tenni akarnak?

Sneider Tamás

Sneider Orbán Putyin-barát politikájára utalva elmondta, hogy a pesti srácok nem azért harcoltak, hogy még több keleti katona jöjjön az országba, hanem, hogy a nyugathoz közeledjünk. A gyökereink ugyanis keletiek, de itt élünk Európában és itt kell élnünk a jövőben is.

A pártelnök felrótta a hatalmon lévőknek, hogy ígérete ellenére a kormányon töltött 13 év alatt sem számoltatta el a kommunistákat, nem nyitotta meg az ügynökaktákat, sőt az egykori párttagokat soraiba vette, ott bújtatta.

„A Fidesz között sokkal több párttagkönyvvel rendelkezőt találunk, mind a DK és MSZP sorai között. Ez lenne a kommunistaellenes Fidesz?”

A Jobbik elnöke szerint ma a legnagyobb fenyegetés hazánk számára, hogy kiürül az ország és elfogy a magyar, mert elfolynak azok a milliárdok, amik a jobblétet hozhatnák el. Valamint az, hogy Orbán Viktor már nemcsak gazdasági, de ideológiai szövetségesként is tekint Oroszországra, amint tették azt egykor a kommunista elvtársak.

„A Jobbik azért jött létre, hogy Magyarország független, szabad ország legyen. Nem akarunk se keleti despoták, se nyugati tőkések csicskái lenni”

-szögezte le és arra kérte a párt polgármestereit és képviselőit, hogy vigyék el a függetlenség zászlaját településeikre és rázzák fel az embereket csüggedtségükből.

Corvin köz
gps

Jakab: Egyesítsük erőinket, mert csak így győzhetünk, és győzni is fogunk!

Jó éjszakát, Fidesz, jó éjszakát, zsoldosok, jó reggelt Magyarország, jó reggelt, magyarok!

– kezdte beszédét Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője. A konzervatív politikus azt mondta,

október 13-án négymillió ember nemet mondott a Fideszre, köszönet érte!

Szabad országot akarunk, szabad magyarokkal, akik nem függnek a rezsimtől – vont párhuzamot 1956-tal Jakab.

A Jobbikot sem megtörni, sem megszüntetni nem tudták – utalt a pártot ért kormányzati támadásokra, majd hozzátette, a Jobbik a nemzet lelkiismerete, a Jobbik képes a nemzetet újraegyesíteni.

’56 barikádjain nincs jobb meg bal, bajtárs van és ellenség

– húzta alá, majd szembeállította Orbán Viktor politikájával, szerint aki nincs velük, az ellenük van.

A tisztességteleneknek börtönt, a tisztességeseknek segítő jobbot kínálunk – mondta Jakab Péter, hozzátéve, a nemzet egészét képviseljük.

Nem megvárni akarjuk a rezsim bukását, hanem ki akarjuk harcolni. Ebben a harcban mindenkire számítunk – nyomatékosította, majd a külföldöt ostorozta. A Nyugat 56-ban sem és most sem segített – emlékeztetett Jakab, amit azzal támasztott alá, hogy Angela Merkel német kancellár Orbán Viktort nagyszerű politikusnak nevezte.

Ha csak a fele igaz annak, amit Strache mondott, hogy Orbán Viktor orosz pénzből építette fel médiabirodalmát, akkor Orbán Viktor elárulta mindazt, amit ’56 képviselt

– emelte ki beszédében Jakab Péter, aki a magyarok egységére szólított fel.

Együtt erő vagyunk, szanaszét gyengeség. Egyesítsük erőinket, mert csak így győzhetünk, és győzni is fogunk! Isten engem úgy segéljen!

– zárta szenvedélyes beszédét az ellenzéki erő népszerű frakcióvezetője.

Jászai Mari tér
gps

Fekete-Győr: sunyi, rohadék rezsim

A Momentum megemlékezésének első felszólalója Kerpel-Fronius Gábor volt, őt követte Donáth Anna.

Harmadikként érkezett Fekete-Győr András, szerinte a Nolimpia után a családján álltak bosszút, apját kirúgták, ez azt jelenti, hogy demokrácia nincs itthon, ellenben "egy sunyi, rohadék rezsim", igen.

Fekete-Győr azt mondta, a rendszerváltást október 13-án, az önkormányzati választásokon elkezdték, és 2022-ben, az országgyűlési választásokkal be is fejezik.

Corvin köz
gps

Stummer: Vagyunk, akik vagyunk, hiszünk, amit hiszünk és megcselekedjük, amit megkövetel a haza

A Jobbik is a Corvin közben tartja megemlékezését. A 16 órakor kezdődő rendezvény első felszólalója, Stummer János a lehetetlennel való szembeszállás magasztosságáról beszélt.

A Jobbik alelnöke szerint az ’56-osok ugyanolyan emberek voltak, mint mi vagyunk. Nem volt tervük arra, hogy mit kell tenniük, hogyan kell majd reagálniuk az előttük álló eseményekre.

Stummer János

Nem volt semmijük, mégis az aknát helyettesítették molotov-koktéllal, az erődítményt egy jól védhető utcasarokkal, a Corvin közben.

„Ez a sokféle átlagos ember, akiket idesodort a szél ’56-ban, így győzte le a legyőzhetetlent. Nem számolgattak, méricskéltek, hogy melyik ős mit szól majd ehhez. Idejöttek és megmentették a jövőnket.”

Stummer azt üzente, hogy huhogjanak csak, akiknek nincsen jobb dolguk, forogjanak csak a sírjukban, akik „nem értik a mi korunkat, annak kihívásait.” A Jobbik 2003-ban a magyarok jövőjét jött megmenteni és teszi ezt most is

„bármivel, ami a kezünkbe kerül. Ezt diktálja, nemcsak a politikai, hanem az életösztönünk is.”

A politikus emlékeztetett, hogy a közvélemény szemében voltak már nácik, rasszisták, kerítésbontók, balliberálisok, most vasárnap óta pedig kisnyilasokként emlegeti őket a propagandamédia.

„Vagyunk, akik vagyunk, hiszünk, amit hiszünk és megcselekedjük, amit megkövetel a haza.”

-zárta beszédét, hangsúlyozva, hogy a Jobbik van otthon a Corvin-közben és viszi tovább ’56 szellemét.

Corvin köz
gps

Az '56-os áldozatokra emlékezőket a Betyársereg tagjai próbálták megzavarni

Miközben a Jobbik a Corvin közben a forradalomban elesett fiatalokra emlékezett, a Betyársereg körülbelül egy tucat, a helyszínen megjelent tagja az áldozatokhoz méltatlan módon kiabálásba kezdett. Politikus ekkor nem volt a színpadon. A körülbelül egy tucatnyi kiabálót végül a rendőrség kikísérte a helyszínről.

Október 13-áról beszélt Kunhalmi az MSZP megemlékezésén

Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke, és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke koszorúz a párt október 23-i megemlékezésén a főváros V. kerületében, Nagy Imre szobránál.
MTI/Kovács Tamás

Az MSZP a mostani önkormányzati választásokkal állította párhuzamba 1956-ot. Kunhalmi Ágnes Nagy Imre Jászai Mari térre áthelyezett szobránál beszélt arról, hogy 1956 visszahozta az embereket a közéletbe, akárcsak október 13-a is, amikor tömegek mozdultak meg az "elnyomó, orbáni önkényuralmi rendszerrel" szemben.

A szocialisták választmányi elnöke arról is beszélt, hogy az MSZP megalakulása óta demokratikus forradalomnak tartja 1956-ot, és visszautasítják a Fidesz kísérleteit a 20. századi történelem átírására, meghamisítására és azon belül 1956 kisajátítására.

Fiumei úti sírkert
gps
Fiumei úti sírkert
gps

A jobbikos Bencsik Jánosék megemlékezése a Fiumei úti sírkertben

II. kerület
gps

1956 üzenete a mai zöld küzdelemnek és a hatalomnak is szól

- mondta Kendernay János, az LMP társelnöke a párt megemlékezésén.

Ma is vannak közöttünk forradalmárok, akik a jelenlegi gazdasági és társadalmi rendszer igazságtalanságaival és a kihalás veszélyével szemben emelik fel hangjukat. 2019 lázadói erőszakmentesen veszik fel a küzdelmet a mindent eluraló gazdasági-politikai hatalommal és elittel szemben - közölte.

Ezek a fiatalok nemcsak a klímaváltozás miatt aggódva mennek az utcára; többet akarnak. Azt, hogy a klímaváltozás következményeit ne terheljék a szegényekre, a kiszolgáltatottakra és a nemzetekre - mondta Kendernay János. Hangsúlyozta: az emberek társadalmi igazságosságérzete '56-ból is tud erőt meríteni.

Nem tudható, hogy a "megmerevedett Orbán-rendszer" mikor lesz képes választ adni a jelenkor "Mansfeld-fiataljainak" - mondta.

Kendernay János felidézte az 1956-os forradalom legfiatalabb mártírja, Mansfeld Péter 1959-es kivégzését, valamint beszélt az 1989-es rendszerváltásról is. Utóbbiról kijelentette: a történelem kivételes ajándéka volt, hogy erőszakmentesen sikerült mélyreható változásokat elérni.