"Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról"

Handó Tünde

Csodálatos levélben búcsúztatják Handó Tündét a bírói vezetők. A birosag.hu-ra felkerült levélben 24 bírói vezető "köszöni" meg az Országos Bírósági Hivatal távozó elnökének áldozatos munkáját. 

A levél első pillantásra egy, a NER nyelvezetébe könnyen beilleszthető, behízelgő búcsúztatónak tűnik, ám igen hamar átjöhet (különösen azoknak, akik Handó páratlan munkásságát és a bíróságokkal való kapcsolatát ismerik), hogy egészen másról van szó: egy gunyoros, sőt, cinikus integetés a távozó elnök után. 

A levelet változtatás nélkül közöljük, némi segédlettel együtt:

Kedves Elnök Asszony!

A hivatalba lépésed óta eltelt nyolc esztendő eredményei által hazánk bíróságainak történelemkönyve aranykort hirdető újabb fejezettel folytatódott, amelynek írásában jelentős szerepel vetted ki a részed. 2012 óta a bírósági szervezet mérföldes léptekkel haladt előre, melyek nyomán a siker, az eredményesség és a fejlődés hangjait visszhangozták a magyar igazságszolgáltatás "templomai".

Köszönjük, hogy támogatásoddal az Alaptörvény szellemének legjobb értőivé, a merőben új eljárás jogi kódexrendszer legfelkészültebb alkalmazóivá váltunk, hogy iránymutatásod mellett a digitális fejlődés motorjai, és a társadalmi felelősségvállalás számos területének nagyszerű példái lettünk. Nem lehetünk elég hálásak azért, ahogy a bírósági szervezetet a hagyományaiban rejlő értékek megőrzésével és ápolásával átvezetted a 21. századba.

Irányításod mellett a magyar bíróságok ítélkezési teljesítménye Európa élvonalába repített bennünket, a jogszerűség, időszerűség, megalapozottság kihívásaira vitathatatlan eredményekkel válaszoltunk: a bíróságok ügyhátraléka és régi ügyeinek száma tovább csökkent, döntéseink elfogadottsága újfent javult.

Az innováció iránti elhivatottságodnak köszönhetően a bírósághoz fordulók a legmodernebb körülmények között, korszerű ügyfélközpontokban, egyszerűbben, gyorsabban intézhetik ügyeiket. A szervezet iránti közbizalom erősödött, az ügyfelek elégedettsége nőtt.

„El a kezekkel a bírói és bírósági függetlenségtől!"

A Népszava írt még arról április végén, hogy Budapesten járt az Európai Bírói Egyesület (EAJ) munkacsoportja, ami a magyar igazságszolgáltatás helyzetét, a bírói függetlenséget, illetve a bírák kinevezési gyakorlatának jogszerűségét vizsgálta. Az EBE delegációja azután érkezett hazánkba, hogy a Nemzetközi Bírói Egyesület (IAJ) tavaly októberi, marrakesi ülésén a magyar igazságszolgáltatás helyzetét is napirendre tűzték.

Magasabb szintre léptünk a bírói önigazgatás gyakorlásában és annak tökéletesítésében is. Soha annyi lehetőség nem kínálkozott a bíróságok dolgozóinak arra, hogy részt vállaljanak a szervezet működésében, és személyes közreműködésükkel, szerepvállalásukkal alakítsák annak sorsát, mint ma.

A bírói hivatás jelentőségét méltó módon elismerő illetmény iránti elszánt kitartásod célba ért, melynek eredményeként a bíró illetmény immár versenyképes jövedelmet, kiszámítható életpályát biztosít a hazánk bírói kara számára. Áldozatos és mindannyiunk iránt érzett felelősséggel végzett munkának hála a bírák és az igazságügyi alkalmazottak megbecsültsége megérdemelt helyre került. Köszönet és elismerés érte.

Véletlen, hogy Magyarországon fizetik legrosszabbul a bírókat?

Az Európai Unióban Magyarországon a legalacsonyabb a bírák fizetése, GDP-arányosan Romániában és Bulgáriában is jobban megbecsülik őket - figyelmeztetett a Jobbik. Az ellenzéki párt szerint a bírói függetlenséget is sérti, hogy az Orbán-kormány az előzetes tervek ellenére ezúttal sem emelte a bírósági fizetéseket.

Soha el nem múló tudást, érzést kaptunk Tőled bírói hivatásról, bírói függetlenségről pártatlanságról, méltányosságról, elfogulatlanságról, igazságosságról, melyet ezúton is hálásan köszönünk.

Handó Tünde a bíróságok élén végzett ámokfutása után az alkotmányosság felett fog őrködni

Az Országos Bírósági Hivatal élén gyakorolt működésével széles körű hazai és nemzetközi felháborodást keltő jogászt az Alkotmánybíróságba menekítik át. Erről 2 (kettő) perccel az illetékes parlamenti bizottság összeülése előtt adott ki közleményt a Fidesz. Szájer József fideszes EP-képviselő feleségének helyzete az OBH-ban már jó ideje egyre tarthatatlanabbá vált.