Év végi jutalom: Jegybanki dolgozónak félmillió, tanároknak nulla

Év végi jutalom: Jegybanki dolgozónak félmillió, tanároknak nulla

Kit így, kit úgy becsül meg a magyar állam.

A 24.hu írta meg, hogy átlagosan 537 ezer forint jutalmat kap a Magyar Nemzeti Bank 757 "kiemelkedő teljesítményt nyújtó" munkavállalója. Ez mintegy 460 millió forint forintunkba kerül.

Szintén mai hír, hogy a Klebelsberg Központ és a tankerületek alá tartozó intézmények többségében (magyarul a tanárok többsége) semmilyen jutalmat nem adnak, vagy ha igen, az nevetségesen, máshogyan megközelítve: bicskanyitogatóan, pofátlanul alacsony összeget.

A Népszava úgy tudja, hogy Belső-Pesti Tankerületi Központ és a Kelet-Pesti Tankerületi Központ néhány iskolájában mintegy 250 ezer forintos pluszforrást biztosítottak a tanárok jutalmazására, ami 

fejenként 3-4 ezer forintot tett ki.

A Szigetvári Tankerületben viszont ennek a csinos kis összegnek akár a dupláját is megkaphatják a tanárok: 8-10 ezer forintot, amiből még akár egy kisebb bevásárlás fele is kijöhet.

A krőzusi összegeket kapó tanárok lelkét persze nyilván megnyugtatja, hogy Matolcsy György jegybank elnök és az MNB alelnökei, valamint a Monetáris Tanács tagjai a szokásos havi béren felül sem prémiumot, sem jutalmat nem kaptak. Azért sajnálni sem kell, Matolcsy havi alapbére ugyanis ötmillió forint.

Végül pedig jól osszák be maguknak Kásler Miklós miniszter szívmelengető szavait:

"Egy jó pedagógus ugyanis nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Az Önök munkájának eredménye hosszú évek alatt válik kézzel foghatóvá. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek. Szívből kívánom, hogy lássák megérni munkájuk gyümölcsét, és tanúi legyenek annak, ahogy a felnövő generációk az Önök által kapott tudás és értékek alapján gyarapítják hazánkat, a társadalom értékes, értéket teremtő tagjaivá válnak, és szeretetben gondoskodnak családjukról."