Elhalaszthatják a Fidesz sorsáról szóló döntést a Néppártban

Orbán Viktor
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A portfolio.hu vette észre a Bloomberg értesüléseit, melyek szerint nincs egyetértés a magyar jogállamiság vizsgálatára kijelölt néppárti bölcsek között, ezért a jelentésüket nem nyújtották be a pártcsalád elnökségének. Ennek következtében elhalaszthatják a Fidesz tagságáról szóló döntést, amit eredetileg a február eleji kongresszuson hoztak volna meg.

A Bloomberg szerint január elejéig kellett volna elkészíteni a vizsgálati eredményeket, de továbbra sincs konszenzus a három néppárti bölcs között a magyar jogállamisági helyzet megítéléséről.

Orbán Viktor múlt héten beszélt arról, hogy az Európai Parlament szavazása után egy centire voltak a Néppártból való kilépéstől, de néhány nagy tagállamból érkező szövetségesük támogatása miatt maradtak. A magyar kormányfő egy új, kereszténydemokrata jellegű mozgalom elindításáról is szót ejtett, amihez, elmondása szerint, lesznek szövetségeseik.

Az EP múlt csütörtökön szavazott a magyar és lengyel jogállamisági eljárás ügyében, a néppártiak jelentős része is a magyar kormány számára kedvezőtlen módon voksolt, de az állásfoglalás nem von maga után semmilyen kötelezvényt:

A Magyarországot elmarasztaló EP-állásfoglalás nem von maga után kötelezettséget

A teljes magyar sajtó beszámolt arról, hogy Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalást. Utóbbinak a támogatásáról döntött az Európai Néppárt is, és a néppárti képviselők többsége valóban meg is szavazta az indítványt.

Arról, hogy mi lehet a feszültséggel teli Fidesz-Néppárt házasság kimenetele, itt írtunk:

Még nem érdemes fogadni a Néppárt és a Fidesz szakítására

Napi jegyzet - A magyar közvélemény kormánykritikus része ünnepelve fogadta, hogy az Európai Parlament többsége megszavazta a jogállamisági eljárással összefüggő, Magyarországot elmarasztaló állásfoglalást. Orbán Viktor a Kossuth rádióban azt mondta: egy centiméterre volt a Fidesz attól, hogy kilépjen az Európai Néppártból, mert a pártcsalád többsége „elárulta" őket Strasbourgban.