Welt am Sonntag: a Néppártban maradás feltételeiről egyeztethet Orbán németországi útján

Welt am Sonntag: a Néppártban maradás feltételeiről egyeztethet Orbán németországi útján

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón jelentette be, hogy Orbán Viktor február 10-én Berlinbe utazik. A német Welt am Sonntag értesülései szerint az utazás célja, hogy a Fidesz elnöke az Európai Néppártban maradás feltételeiről tárgyaljon Angela Merkel kancellárral és az EPP legjelentősebb pártjának elnökével, a német Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető, Annegret Kramp-Karrenbauerrel.

A lap úgy tudja, hogy a CDU-ban új ötlet körvonalazódott arra, hogyan lehetne megoldani a konfliktust a Fidesz megtartásával. Az elképzelés szerint a Néppárt egyfajta magatartási kódexet fogalmazna meg egy dokumentumban, amihez minden tagpártnak tartania kellene magát. Így vitás esetekben egyértelműbben lehetne megítélni, ha valamelyik párt vagy annak vezetője megsérti a Néppárt irányvonalát.

A Fidesz és a Néppárt konfliktusa majd egy éve húzódik. Az EP-választásokat megelőző fideszes (kormányzati) plakátkampány indította be a vitákat, ahol Soros György mellett az Európai Bizottság leköszönő néppárti elnökét, Jean-Claude Junckert is nyíltan támadta a magyar kormánypárt. A „vörös vonalak” tologatásának eredményeként 2019 márciusában a Néppárt közgyűlése felfüggesztette a Fidesz tagsággal járó jogait és vizsgálatot indított ellene. A Magyarországra küldött háromfős bölcsek tanácsának jelentése azonban nem hozott eredményt, mivel mindhárman más álláspontot képviseltek. Wolfgang Schüssel visszaállította volna a Fidesz tagságát, Herman Van Rompuy kizárta volna a magyar kormánypártot, Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontra helyezkedett. Ezért az EPP múlt héten arra jutott, hogy elnapolják a döntést, és egyelőre meghosszabbítják a párt felfüggesztését.

Orbán nyílt támadása egyes jogállami értékekkel szemben bár szúrja a néppárti képviselők szemét, mégis inkább megpróbálnák házon belül intézni a konfliktust, mert attól tartanak, hogy a jelentős képviselőcsoporttal bíró Fidesz kizárása esetén az európai politika szélsőjobbos táborát erősítenék. Addig azonban, míg az egyre szélsőségesebb eszméket hirdető pártot bent tartják a Néppártban, van ráhatásuk politikájukra, és a Fidesz is tudja, hogy amíg a Néppártban marad sokkal nagyobb érdekérvényesítő erővel rendelkezik. Már csak az a kérdés, hogy meddig képes az értékek helyét átvett érdek összetartani a feleket.