2018. 12. 04. 09:21

A magyar kormány elérhetett az Orbán által is támogatott Manfred Weber vörös vonalához

A CEU költözik, ez már biztos. Manfred Weber, az Európai Bizottság elnöki székére Orbán által is javasolt néppárti politikus a Fidesz kizárását sürgető hangoknak korábban azt üzente, hogy a CEU elűzése Budapestről egy olyan vörös vonal, amit Orbán nem léphet meg. Ez tény. A kérdés, hogy mit lép most a bajor politikus, miután a CEU tegnap bejelentette, hogy az osztrák fővárosért maguk mögött hagyják Budapestet, és miután éppen az elmúlt hetekben egyezett meg a két fél, hogy az EP-választásokig „visszafogják magukat”.

Noha tegnap délután az Európai Néppárt frakcióvezetője Twitteren jelezte nemtetszését a CEU költözésével kapcsolatban, mégsem fogalmazott túl vehemensen Orbánékkal szemben:

„Rendkívül csalódott vagyok amiatt, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó megegyezni a CEU-val a kettős programjairól, és nem tartom elfogadhatónak, hogy az Európai Unióban egy egyetem arra kényszerüljön, hogy máshova kelljen költöznie.”

Hozzátette: az Európai Bíróságnak sürgősen ítéletet kell hoznia a magyar felsőoktatási törvény módosítása miatt indított perben, ezért arra szólítják fel az intézményt, hogy gyorsítsa fel az eljárást, hogy az ügy az Európai Bizottság elé kerülhessen.