Négy EP-frakció is a jogállamisághoz kötné az uniós pénzek kifizetését

Orbán, Weber
MTI

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebookon osztott meg egy levelet, melyet az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciójának vezetői jegyeznek. A címzett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, az apropó, hogy jövő héten rendkívüli tanácsülést tartanak a többéves pénzügyi keretről.

A levél alapján a frakcióvezetőknek elfogadhatatlan a közös agrárpolitika és a kohéziós terület forrásainak csökkentése, valamint a 2021-2027-es költségvetési időszakra megfelelő összeget fordítanának olyan új projektekre is, mint a Green Deal.

Ezek mellett prioritásnak tartják egy új mechanizmus megteremtését, amely a jogállamiság és az uniós értékek sérelme esetén védi az EU költségvetését.

Szintén kérik, hogy határozzanak meg új, saját bevételi forrásokat. Levelük végén egyértelművé teszik, ha nem teljesülnek a feltételeik, az Európai Parlament megvétózza a költségvetést.

Az uniós pénzek kifizetésének jogállamisághoz kötése Magyarországot és Lengyelországot érinthetné a legérzékenyebben, ezen két tagállam ellen folyik jelenleg is hetes cikkelyes eljárás.