A költségvetési tervezet szerint jogállami feltételekhez fogják kötni az EU-s pénzek kifizetését, de van egy kiskapu Orbánnak

A költségvetési tervezet szerint jogállami feltételekhez fogják kötni az EU-s pénzek kifizetését, de van egy kiskapu Orbánnak

A 2021 utáni hétéves uniós költségvetés kiszivárgott javaslata szerint feltételekhez, egyebek mellett a jogállamiság tiszteletben tartásához kötnék az uniós támogatások kifizetését - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

Az Európai Unió állam-, illetve kormányfőinek február 20-ra Brüsszelbe összehívott csúcstalálkozójának középpontjában a szövetség 2021 és 2027 közötti hétéves költségvetése áll.

A csúcstalálkozón napirendre kerülő határozattervezet az uniós költségvetés finanszírozásához való hozzáféréshez általános feltételrendszert vezetne be a tagállamok kormányzati munkájában jelentkező nyilvánvaló rendszerszintű hiányosságok kezelése, valamint a jogállam tiszteletben tartása érdekében.

A szöveg továbbá arányos intézkedések meghozatalát helyezi kilátásba az uniós források nem megfelelő felhasználása, vagy az uniós értékek tiszteletben tartásának elmaradása esetén. A támogatások felfüggesztésére, vagy megvonására az Európai Bizottság tenne javaslatot, arról azonban a tagállamok minősített többségi szavazással döntenének.

Kedvezmény Orbánéknak?

Ez azért sem tűnik teljesen ideálisnak, mert a korábbi tervek szerint a szankciók elutasítását kötötték minősített többséghez, nem azok elfogadását. Ha tehát az EB költségvetési büntetést javasol például a két renitens tagállam, Magyarország vagy Lengyelország esetében, akkor a tagállamok 55 százalékának - ami a gyakorlatban 27-ből 15 országot jelent - támogatnia kell azt, emellett ki kell tenniük az EU teljes népességének legalább 65 százalékát.

Ennél hatékonyabb megoldás lehetne az a verzió, ha minősített többségnek kell elutasítania a kifizetések felfüggesztését, mert így egy ellenálló kisebbség könnyen a jogállamiságot és az uniós értékeket megsértő tagállamok védelmére kelhet, megakadályozva azok szankcionálását.

A blokkoló kisebbségnek legalább a Tanács négy, az Unió népességének több mint 35 százalékát képviselő tagállamából kell állnia.

Növekedés

Információk szerint a kiszivárgott szöveg alapja Charles Michel, az Európai Tanács elnökének pénteken nyilvánosságra került javaslata, amelyben a 2021 és 2027 közötti költségvetés teljes összege az unió soros elnökségéről december végén leköszönt Finnország javaslatához képest mintegy 8 milliárd euróval magasabb, 1094,8 milliárd eurót tenne ki. Ez az Európai Unió 27 tagországa bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,074 százalékát jelenti.

Az összeg mintegy 12 milliárd euróval több az előző pénzügyi időszakhoz képest. Magasabb a korábbi finn soros elnökség javasolta 1087 milliárd eurós összegnél, amely a GNI 1,08 százalékának felel meg, de elmarad az Európai Bizottság által javasolt 1135 milliárd eurós keretösszegétől, ami pedig a GNI 1,114 százalékát jelentené. Elmarad továbbá az Európai Parlament által felvázolt 1,3 százalékos értéktől is.

A javaslat kevesebbet szán a kohéziós és agrártámogatásokra, ugyanakkor emelné az innovációra, a kutatásra, a digitalizációra, a belső biztonság növelésére, valamint az oktásra szánt összegeket. Éves támogatást juttatna azoknak a régióknak, amelyek migránsokat/menekülteket fogadnak be. Ez az összeg minden befogadott után 405 eurót tenne ki évente. A javaslat értelmében a költségvetés legalább negyedét az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kell fordítani.

Kérdés, hogy az EP megszavazza-e

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy EP-frakció is levéllel fordult Charles Michelhez, amiben egyértelművé tették, hogy számukra elfoghadhatatlan a közös agrárpolitika és a kohéziós terület forrásainak csökkentése, valamint a 2021-2027-es költségvetési időszakra megfelelő összeget fordítanának olyan új projektekre is, mint a Green Deal.

Négy EP-frakció is a jogállamisághoz kötné az uniós pénzek kifizetését

Ujhelyi István szocialista EP-képviselő Facebookon osztott meg egy levelet, melyet az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata, liberális és zöld frakciójának vezetői jegyeznek. A címzett az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, az apropó, hogy jövő héten rendkívüli tanácsülést tartanak a többéves pénzügyi keretről.