A görög partiőrség egy menekültekkel teli csónakra támadt, botokkal ütötték őket és feléjük lőttek

A török hatóságok hétfőn elküldtek egy videót a Sky Newsnak, elmondásuk szerint a török Bodrum környékén a görög partiőrség hajói megtámadtak egy gumicsónakot, amin menekültek ülnek.

A videón tényleg az látható, hogy egy partiőrségi hajó rendkívül közel húz el a csónak mellett, később egy másik hajó legénységének tagja bottal ütötte a menekülteket, sőt, úgy látszik, hogy a végén két lövést is eleresztettek a csónak irányába, a golyók a vízbe csapódtak.

A videó vágott és a törököktől származik, tehát kellő kritikával kell kezelni. A görögök cáfolták azt a szintén törökök által terjesztett hírt, hogy egy menekültet gumilövedékkel nyakon találtak volna a görög hatóságok, ami a halálát okozta.

Egy görög sziget lakói láncokkal állták el a menekültek útját, egy csónakból nem engedték kiszállni az érkezőket

Súlyossá vált a helyzet a Görögországhoz tartozó Leszboszon vasárnap, miután Törökország megnyitotta határait a migránsok/menekültek előtt - írja az MTI az AFP-re hivatkozva. Az AFP francia hírügynökség helyszínen tartózkodó fotóriportere szerint az égei-tengeri sziget felindult lakói nem engedtek kikötni Thérmiben egy gumicsónakot, amellyel 50 menedékkérő érkezett, köztük gyerekekkel.