Egy volános buszvezető szerint továbbra sem kapnak védelmet

Egy volános buszvezető szerint továbbra sem kapnak védelmet

Korábbi cikkünk után - amelyben a Volánbusz munkavállalói hívták fel a figyelmet az elégtelen vagy hiányos fertőtlenítésre és a fertőtlenítőszerek hiányára - újabb levelet kaptunk egy a közlekedési társaságnál dolgozó buszvezetőtől. 

Az ország keleti felében dolgozó sofőr megerősítette a korábbi információinkat, mint írta, "ha időnként takarítanak is, az nagyon felületes". 

"A padlót és az üléseket egyáltalán nem fertőtlenítik, de a lehelettől párás ablakokat is csak tessék-lássék módjára takarítják, pedig egy utasokkal tömött járaton talán ez lenne a legfontosabb. Mondanom sem kell, mit jelent ez egy járvány idején"

- írta az olvasónk, aki emellett egy képet (lásd: cikkünk borítóképe) is mellékelt. Hozzátette, hogy két nappal egy "alapos" takarítás után egy papírzsebkendőt húzott végig a kapaszkodón.

"Az eredmény látványos volt" - írta az alkalmazott.

Nem jobb a helyzet a poggyásztartóknál sem, oda már el sem jutottak a takarítók. 

busz

Egy másik levélírónk - vélhetően szintén Volánbusz alkalmazott - pedig azt írta, hogy míg a Népliget vagy a Stadionok mellett dolgozó BKK sofőrök egyre nagyobb védelmet kapnak (mint ismert, az elsőajtós felszállást és jegykiadást ideiglenesen felfüggesztette a Budapesti Közlekedési Központ), addig a Volánbusznál dolgozók szinte semmi védelemben nem részesülnek, pedig ugyanaz az utas jó eséllyel mindkét társaság vonalán megjelenhet.

Volánbusz-dolgozó: "Nemhogy naponta kétszer, egyszer sem látjuk a takarítókat"

Áldatlan állapotokról számolt be lapunk érdeklődésére egy Volánbusznál dolgozó buszsofőr.. A közlekedési társaság alkalmazottja szerint sem ő, sem kollégái nem tapasztalták meg a Volánbusz által bejelentett "soron kívüli higiéniai intézkedéseket", a tisztítószert saját maguk veszik meg, ők takarítanak, ráadásul még a sofőrvárókban sem mindig van kézfertőtlenítő.

Volánbusz:  Fokozottan takarítjuk az állomásokat és a járműveket

A közlekedési társaság közleményében úgy fogalmaz: 

"Soron kívüli higiéniai intézkedéseivel – a nemzeti népegészségügyi intézmények ajánlásainak megfelelően – a közlekedési társaság minden tőle telhetőt megtesz a koronavírus-fertőzés terjedésének megelőzéséért. Fokozottan takarítjuk az állomásokat és a járműveket, az autóbuszokon vírusölő szerrel tisztítjuk a padlót és a kapaszkodókat, folyamatosan kézfertőtlenítő szerrel látjuk el a munkahelyi mosdókat és tisztálkodóhelyiségeket. A megelőzésben jelentős feladat hárul buszvezetőinkre is: a járművek gyakori takarításával és vírusölő szerrel való gyakori kézmosással segítenek minimalizálni a fertőzésveszélyt."

A Volánbusz az előző közleményt március 14-én 18 óra 23 perckor küldött levelével az alábbiak szerint egészítette ki:

"Korábbi közleményünk kiegészítéseként jelezzük, hogy a telephelyekre javításra, revízióra és szemlére érkező járműveket a forgalom részére minden esetben csak dokumentált fertőtlenítő takarítás végrehajtását követően lehet átadni. A fertőtlenítő takarításokat minden autóbuszon el kell végezni, amely bármely célból a műszaki üzemet/telepet érinti. A fertőtlenítő takarítás a következő műveleteket tartalmazza: padlózat fertőtlenítőszeres felmosása, kapaszkodók fertőtlenítőszeres áttörlése. Az autóbuszvezetők – amennyiben a kiállási idejük meghaladja a fél órát – a kapaszkodók napi áttörlését kötelesek elvégezni. A Szolgáltatásfelügyelet munkatársai (jegy- és bérletellenőr, szolgáltatás ellenőrzési munkatárs) folyamatosan ellenőrzik valamennyi társasági autóbusz tisztasági és higiénés állapotát, továbbá azt, hogy a járműveken az elrendelt fertőtlenítőszer és törlőkendő megtalálható-e.

Kézfertőtlenítő szereket biztosítunk az utasokkal közvetlen kapcsolatban álló munkakörökben dolgozó munkatársainknak. A fertőtlenítéshez szükséges vegyszerek és kézfertőtlenítők beszerzését – az országban elérhető készletek függvényében – végezzük, az eszközök kiosztását a beérkező készletekből biztosítjuk.

A Volánbusz mindent megtesz a kollégák egészségének védelme érdekében is. A Volánbusz Zrt. március 16-tól az agglomerációs és egyes városok helyi járatain felfüggeszti az első ajtós felszállást és jegyvásárlást a helyi önkormányzatokkal együttműködve. Ugyanakkor hangsúlyozzuk, hogy az első ajtós ellenőrzés felfüggesztése nem jelenti azt, hogy az érintett járatokon jegy nélkül lehet utazni. A társaság folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és kész további intézkedések megtételére. A járvány terjedésének megakadályozásában azonban az egyéni felelősség kiemelkedő fontosságú! A veszélyhelyzet miatt elrendelt állami és munkáltatói rendelkezések fegyelmezett végrehajtása közös felelősségünk és kötelességünk."