A magyar nagyvárosok minimum a jelenlegi korlátozások fenntartását kérik a kormánytól

A magyar nagyvárosok minimum a jelenlegi korlátozások fenntartását kérik a kormánytól

A kormány dönt majd.

Több mint egyórás csúszással kezdődött Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Karácsony Gergely főpolgármester és Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke közös sajtótájékoztatója szerdán a Karmelita kolostor belső udvarában, azonban elmaradt a nagy bejelentés. Jószerivel mindössze arról beszéltek a politikusok, hogy a kormányülésen sikerült egyeztetni a kormányzat és az önkormányzatok között, utóbbiak pedig éltek is javaslatokkal, de a végső döntés a kormányé.

A miniszter érdeklődött

Gulyás Gergely közölte, szombaton lejárnak a kijárási korlátozásokra vonatkozó rendeletek, ezért, és a húsvéti ünnepek közeledte miatt is kíváncsiak voltak arra, hogy az önkormányzatok milyen lépéseket tartanak fontosnak a korábban tapasztalt állampolgári fegyelem fenntartása érdekében, szükség van-e szerintük további szigorításra.

Jelezte, a válságon csak hónapok múlva leszünk túl.

Elmondása szerint a kormányülésen az önkormányzatok részéről építőjavaslatokat és konstruktív hozzáállást tapasztalt, a kormány pedig - a híresztelések ellenére - partnerként tekint az önkormányzatokra.

Budapest fenntartaná

Karácsony Gergely másként értékeli azt, hogy az önkormányzatokkal valóban megosztja-e az információkat a kormány, de erre szerinte a mostani kormányülés alkalmat adott.  Fontos, hogy a központi kormányzat és az önkormányzatok tudjanak egymásról, ma ennek a feltételei javultak - tett hozzá

Három dolgot kért:

  1. Egyeztetve a fővárosi frakciókkal, a polgármesterekkel, polgármester-helyettesekkel azt képviseli, hogy bár a mai korlátozó intézkedések, lehet kellemetlenek, de nagyjából egy hónapig azokat fent kell tartani. A végső döntés a kormányé - fogalmazott, hozzátéve, hogy az állampolgárokat együttműködésre kéri. "Azt kérjük a kormánytól, hosszabbítsák meg a korlátozó intézkedéseket" - mondta.
  2. Mivel válság elhárítása érinti az önkormányzatokat, arra kérte a kormányt, hogy belátható időn belül induljon el az egyeztetés az önkormányzati szövetségekkel gazdasági kérdésekről. Egy hónap múlva meglesznek az önkormányzatok javaslatai - tette hozzá.
  3. Induljon el a fővárosi idősotthonokban élők szűrése, így hatékonyan lehet védekezni,. Reméli, hogy a napokon belül ebben a témában is be tud számolni eredményekről.
Jobb később, mint soha

- utalt a kétoldalú egyeztetés megindulására az ellenzéki főpolgármester.

A nagyvárosok minimum fenntartanák

A fideszes Szita Károly arról beszélt, hogy

Magyarország nagyvárosinak egyértelmű véleménye, hogy az érvényben lévő korlátozásokat minimum fent kell tartani, de nem ördögtől való lenne a szigorítás, főleg a húsvét közeledtével.

Szerinte most lazul a fegyelem, itt a jó idő, sokan megjelennek a turisztikai központokban.

Azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, segítsen abban, hogy a fegyelmet még jobban be lehessen tartani - fogalmazott Kaposvár polgármestere.

Több javaslattal is éltek, például a korlátozásokra, az idősek vásárlási idejére - de ezeket nem részletezte. Ám elmondása szerint a kormány hozzáállása befogadó volt.

Megerősített amit Karácsony Gergely mondott, körülbelül egy hónap múlva a polgármesteri szövetségek kész javaslatokkal lesznek a költségvetésük helyreállítása érdekében. 

Epilógus

Szóval, várhatjuk a kormány döntését.