Orbán Viktor barátja után Orbán Viktor veje is kiszáll az Appeninnből

Orbán Viktor barátja után Orbán Viktor veje is kiszáll az Appeninnből

A Tiborcz István érdeketleségébe tartozó BDPST Zrt. is kiszáll az utóbbi időben szárnyaló ingatlanos cégből. Az indoklás viszont a hazai üzleti viszonyokat ismerve viszont nem mindannapira sikeredett. 

"Annak idején azért is kezdtem el komolyabban ingatlanbefektetésekkel foglalkozni, mert ez egy olyan terület, amelyet kevésbé érintenek állami és önkormányzati tenderek, én pedig még a látszatát is el akartam kerülni annak, hogy a személyem miatt előnyben részesülnének az érdekeltségeim. Ahogy korábban is jeleztem, nem kívánok olyan cégben tulajdonos lenni, amely állami és önkormányzati támogatások elnyeréséért indul" 

- fejtette ki az eladás indoklásában Tiborcz István.

Mint ismert, az Appeninnben 2018-ban szerzett tulajdonrészt a miniszterelnök veje. Ezt követően a cég igazán szép eredményeket tudott felmutatni (ahogyan arról a független sajtóban is rendszeresen lehetett olvasni). Mint írják: társaság a dinamikus növekedést megcélzó ötéves üzleti stratégiájának megfelelően jelentős ingatlan-akvizíciókat hajtott végre, elsősorban a minőségi budapesti irodaházak piacán. Így került a tulajdonába a többi között az Ü48 Corner Center és egy nagy értékű, Montevideo úti irodaépület. Megjelent az Appeninn a turisztikai piacon is: a Club Aliga területén, illetve Balatonfüreden a teljes balatoni turizmus szempontjából meghatározó, hosszú távú kikötő- és szálláshely-fejlesztési projektekbe fogott bele.

Mészáros-Tiborcz páros kezébe került a Club Aliga és kikötői

Az Appeninn Holding bejelentette, hogy kifizette és a többségi tulajdonába került a 47 hektáros balatoni Club Aliga és kikötői - szúrta ki a napi.hu.A felek tavaly nyáron jelentették be az adásvételi szerződés aláírását, az ügyletek lezárására a jogi átvilágítási és vagyonértékelési folyamatok elhúzódása miatt végül 2019.

Emellett a cég mintegy 20 milliárd forintnyi kedvező kamatozású friss forrást vont be az MNB növekedési kötvényprogramjának keretében, piaci intézményi befektetők és a jegybank részvételével zajló aukción.

"Az Appeninn Nyrt. most két balatoni ingatlanfejlesztési projektjéhez vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a független menedzsment döntése alapján beadott pályázatok útján, amely véleményem szerint összhangban van a társaság hosszú távú érdekeivel. A fenti vállalásom alapján azonban fel kívánom oldani az ellentmondást és meg kívánok válni a társaságban meglévő érdekeltségemtől" - 

jelezte a BDPST minősített többségi tulajdonosa.

Tiborcz István újabb milliárdos hitelt kapott, a Jobbik törvényileg tiltaná le a rokonok pénzelését

Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István újabb hitelt vehetett fel, ezúttal a teljesen állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Banktól. Az összeg nem csekély, A 24.hu úgy tudja, a Tiborcz közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt. a kedvezményezett, amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztését végezné el a pénzből.

Az Appeninn Nyrt. a Club Aliga, illetve a balatonfüredi kikötő fejlesztésére, a Kisfaludy turisztikai fejlesztési program keretében nyújtott be pályázatot vissza nem térítendő állami támogatásokra; a két fejlesztési tervhez áprilisban összesen 2 milliárd forintot el is nyert.

Kétmilliárd forintot dobtak oda Mészáros Lőrincnek és Tiborcz Istvánnak

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében két balatoni kikötő fejlesztéséhez nyert el mintegy kétmilliárd forint támogatást az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. két leányvállalata - tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán.

A projektek megvalósításával a balatoni turizmus újjászületett turisztikai központokkal, a helyi lakosok és nyaralótulajdonosok hozzáférhető, a mai igényeknek megfelelő pihenési lehetőségekkel gazdagodnak - hangsúlyozta Tiborcz István a közleményben.

Már a partra sem lehet lejutni Balatonaligán

Sorompóval korlátozzák a lejutást a strandra, és nem engedik be a horgászokat az egykori pártüdülő területére, amely ma már Tiborcz István és Mészáros Lőrinc cégének birtokában van - írja a Hvg.hu. Az Aligai Fürdőegyesület arról tájékoztatta a lapot, hogy a Club Aliga új tulajdonosai máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára.

Hozzátette: a csaknem négyezer Appeninn-részvényes érdeke is azt kívánta, hogy a társaság pályázzon a vissza nem térítendő támogatásra.

"Ennek a helyzetnek a feloldására hoztam meg a szükséges döntést"

- mutatott rá.

"A cég reputációjára árnyékot vet a személye ellen irányuló, politikai indíttatású támadások"

A közlemény szerint Tiborcz István meggyőződése az is, hogy az Appeninn Nyrt. reputációjára árnyat vetettek az elsősorban a személye ellen irányuló, politikai indíttatású támadások.

"Ezen sajnos sem a társaság önmagukért beszélő üzleti eredményei, sem a tőzsdei jelenlét, illetve az azzal járó transzparencia nem tompított, sőt. Az ilyen jellegű támadások nemcsak a társaságnak és a BDPST tulajdonában lévő részesedésnek, hanem valamennyi kisbefektetőnek is ártottak"

- fűzte hozzá a BDPST Zrt. minősített többségi tulajdonosa.
    
Az Appeninn Nyrt.-ben meglévő 29,30 százalékos tulajdonrész vevőjéről ugyanakkor még nem tudni.

Mint ismert, Mészáros Lőrinc öt nappal ezelőtt, áprlis 17-én jelentette be, hogy megválik a cégben birtokolt részesedésétől. Orbán Viktor jóbarátja eddig a cég 18,33 százalékát birtokolta a Konzum II tőkealapon keresztül.