Tiborcz bevásárolta magát Mészáros gigacégébe

Fotó: olvasó/444.hu

20,59 százalékos részesedést szerzett Orbán Viktor vejének cége Orbán Viktor barátjának óriáscégében. Tiborcz BDPST-je két igazgatótanácsi tagot is delegálhat Mészáros Appeninnjébe.

Stratégiai partnerségre lép az Orbán Viktor barátjához, Mészáros Lőrinchez köthető Konzum-csoport és az Orbán Viktor veje, Tiborcz István többségi tulajdonában álló BDPST Zrt – írja az Index a Konzum-csoportba tartozó Appeninn Holding Nyrt. közleményére hivatkozva. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett tranzakciónak megfelelően a Konzum PE Magántőkealap értékesíti a tulajdonában lévő, 20,59 százalékos részvénycsomagot a BDPST-nek.

A megállapodás értelmében Orbán vejének cége „hosszú távú, stratégiai befektetésként kezeli az Appeninn Holding Nyrt.-ben szerzett tulajdonrészét, és a nagytulajdonosok a jövőben közös befektetéseket terveznek a régiós ingatlanpiacon”. Az Appeninnben a Konzum 33,2 százalékkal irányító marad, míg a BDPST Tomcsányi Gábor vezérigazgatót, valamint helyettesét, Somfalvi Pétert delegálja az Appeninn igazgatótanácsába.

Tiborcz az ügylet kapcsán azt mondta, a BDPST régóta kereste annak lehetőségét, hogy tevékenységüket – elsősorban akvizíció útján – diverzifikálja. A cég vezérigazgatója, Tóth Judit pedig kijelentette, cégük „prémiumkategóriás ingatlanokra fókuszál, elsősorban leromlott állapotú, műemléki épületek helyreállítására, megőrzésére és új, modern funkcióval való megtöltésére”.

Az Appeninn stratégiája, hogy portfólióját magas jövedelemtermelő képességű ingatlanokkal gyarapítsa. Ebbe a stratégiába illeszkedik a prémium kategóriás irodaház-portfólió elmúlt hónapokban történt bővítése, a Club Aliga többségi tulajdonának megszerzése, illetve a retail piacon végrehajtott akvizíciók és az ALDI-val kötött megállapodás.

Mészáros Lőrinc megvette a Club Aligát

A PRO-MOT a Club Aliga 37 hektáros területe és az üdülőkomplexum 167 férőhelyes kikötője mellett a magyar állam tulajdonában lévő, további 10 hektáros ingatlan vagyonkezelési jogait is birtokolja. Az Appeninn leányvállalata megvásárolja a jelenlegi izraeli tulajdonos, az SBI csoport PRO-MOT Hungária Kft.

Mészáros Lőrinc nem bevásárolni megy az ALDI-ba

A Mészáros Lőrinc felcsúti oligarcha többségi tulajdonában levő Appeninn Holding ma bejelentette, hogy 513 millió forintos vételáron megvásárolt Miskolcon egy kereskedelmi fejlesztésre alkalmas ingatlant. Emellett szerződést kötött további két ingatlanra Egerben és Biatorbágyon. A társaság közleménye szerint, melyet a 24.hu idéz, három ingatlannal kapcsolatban az Appeninn hosszú távú bérleti szerződésekről tárgyal az ALDI-val.

Orbán vejének BDPST Zrt.-je nagyon hasít – írtuk május végén – a 2016-os „szerény” 600 milliós profitból 2017-re 4,1 milliárd lett, ennek zöme osztalékból származik. Ennek eredetét nem tudni, azt azonban szinte teljes bizonyossággal állíthatjuk, hogy nem magyarországi. Tiborcz előszeretettel üzletel Orbán török milliárdos barátjával, Adnan Polattal.

Megy a biznisz Tiborczéknak: több mint 4 milliárd a BDPST profitja

Ismeretlen eredetű annak a BDPST Zrt.-nek 4 milliárdos profitja, mely cégről a Heti Válasz kiderítette, hogy a miniszterelnök vejének a cége. A tavalyelőtti „szerény", 600 millió után tavaly már több mint 4,1 milliárd forint volt az adózott eredménye, melyet a tulajdonosok nem vettek ki osztalékként - olvasható a vállalkozás 2017-es beszámolójában.

A 444 olvasója szúrta ki, hogy idén májusban Orbán barátja és Orbán veje a belvárosi Leroy kávézóban találkozott. Gyaníthatóan nem a pelenkabizniszről vagy a horvátoszági autópályák melletti kukákról társalogtak.