Úgy tűnik, ingyen, gyakorlat helyett, korlátlan időre küldték ki a határra az egyetemista tisztjelölteket

Úgy tűnik, ingyen, gyakorlat helyett, korlátlan időre küldték ki a határra az egyetemista tisztjelölteket

A 160 órás nyári gyakorlat helyett már most szolgálatot teljesítenek azok az egyetemi hallgatók, akik később rendőrtisztek lesznek. Ellátást és szállást kapnak, fizetést azonban úgy tűnik, hogy nem, és a 160 óra is korlátlan időre húzódott ki.

Eredetileg a Zsaruellátó nevű Facebook-oldalon jelent meg egy olvasói kérdés, melyben arról írtak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendőr tisztjelöltjeinek nyáron lett volna 160 órás szakmai gyakorlatuk, de a hallgatókat már március közepén határszolgálatra küldték.

A 160 óra azonban sokuknak már letelt, így a kérdező felvetette, hogy így most ingyen foglalkoztatják őket, ráadásul nem csupán a kifizetetlen munkáról van szó, hanem az egyetemi tárgyak teljesítésére is csak a turnusok között jut idő.

Lapunk megkereste a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, ahol lényegében elismerték, hogy a rendkívüli helyzet miatt korlátlan ideig dolgoztatják a tisztjelölteket, cserébe a 160 órás gyakorlati idejüket teljesítettnek veszik. A csavar abban van, hogy hivatalosan ezt nem gyakorlatnak nevezik, hanem az erről szóló törvény alapján állították őket rendkívüli szolgálatba.

A rendőr tisztjelöltek jelenleg nem szakmai gyakorlatot teljesítenek, hanem veszélyhelyzetben kerültek alkalmazásra szolgálati feladatok ellátására

– fogalmazott lapunknak küldött válaszában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kommunikációs és Program Igazgatósága, azt azonban konkrét kérdésünk ellenére nem árulták el, hogy a hallgatók kapnak-e valamilyen anyagi kompenzációt, csupán a rendészeti felsőoktatásról szóló, valamint a rendvédelmi szolgálati jogviszonyáról szóló törvény rendelkezéseire mutattak.

A rendőr tisztjelöltek kötelékben és különleges jogrendi helyzetekben történő alkalmazásuk és gyakoroltatásuk rendjét az országos parancsnok és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora által megkötött együttműködési megállapodás tartalmazza – közölték, hozzátéve, hogy a rendőr tisztjelölteket az országos rendőrfőkapitány kérte ki az NKE és az ORFK által kötött együttműködési megállapodás alapján március 12-én.

A tisztjelöltek a Készenléti Rendőrség alárendeltségében teljesítenek szolgálatot a nyugati határon, feladatuk a határátkelőhelyeken a belépők ellenőrzése, a Készenléti Rendőrség munkájának segítése. 

A szolgálatért cserébe a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Szenátusa úgy döntött, hogy a rendészeti tisztjelölt és a büntetés-végrehajtási kettős jogállású hallgatók, valamint a migrációs szakirányú hallgatók esetében eltekint a nyári szakmai gyakorlat teljesítési kötelezettségétől, ehelyett a mostani rendkívüli szolgálat ellátásának beszámításával értékelik a gyakorlat meglétét. Ez pedig lehet, hogy egyeseknél sokkal több lesz 160 óránál, ugyanis az NKE azt írta lapunknak, hogy

a veszélyhelyzeti feladatellátásuknak nincs időkorlátja, addig kerülnek alkalmazásra, amíg a főkapitány ellenkezőleg nem dönt.