Matolcsy szerint a magyar gazdaság 2-3 százalékos növekedéssel zárja az évet

Matolcsy szerint a magyar gazdaság 2-3 százalékos növekedéssel zárja az évet

Magyarországon nem visszaesés, hanem növekedés lesz idén, a jegybank tartja a 2-3 százalékos növekedési prognózisát - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

A rendkívül optimista becsléssel előálló jegybank elnök szerint a sorra megjelenő európai növekedési prognózisok sokfajta megközelítést tükröznek. 

Gyorsan zuhanó és gyorsan visszapattanó, azaz "V-alakú" gazdasági hatással számolnak - mondta.

Az első negyedév nem lesz rossz, a második negyedév elég szörnyű számokat produkál, a harmadik és a negyedik negyedév pedig "megfejeli" a korábban kiesett teljesítményt. Ezért merik azt mondani, hogy Magyarországon 2-3 százalékos növekedés lesz 2020-ban

- fejtette ki.

Szerinte ezt erősíti az a tény, hogy a magyar gazdaság döntő többsége működik, még a mélypontot jelentő áprilisi hetekben is működött.

Vannak veszélyeztetett, válságban lévő területek - mondta, hozzátéve: ilyen a turizmus és az ahhoz szorosan kötődő vendéglátás, vagy a kulturális ágazat, rendezvényszervezés, valamint a szállítás egy része.
    
Állítása szerint a héten elindított jegybanki kötvényvásárlási program sikeres volt, néhány nap alatt elérte azt a hatást, amit talán máskor hónapokig sem lehet elérni: a hosszú állampapír-hozamokat 3,3 százalékról 2 százalékra nyomta le.

Varga Mihály szerint nagyobb lehet a gazdasági visszaesés, mint gondolták

Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt a Reutersnek, hogy a koronavírus következtében kialakuló recesszió nagyobb lehet annál, mint azt a kormány korábban gondolta. Az előzőleg deklarált közel 3 százalékos hiánycél sincs "kőbe vésve", április végén felülvizsgálják a bruttó nemzeti össztermékre és a költségvetés deficitjére vonatkozó becsléseket - írja az Index.