Parlamenti felhatalmazás nélkül is különleges jogokat kapna a kormány egészségügyi válsághelyzetben

Parlamenti felhatalmazás nélkül is különleges jogokat kapna a kormány egészségügyi válsághelyzetben

Az országos tiszti főorvos javaslatára, miniszteri előterjesztés után, egészségügyi válsághelyzetet rendelhet el a kormány, ha a parlament elfogadja a veszélyhelyzet megszüntetéséhez benyújtott átmeneti szabályokat - írja a hvg.hu. A lap szerint ez esetben nem lenne szükség országgyűlési felhatalmazásra a rendeleti kormányzáshoz, a javaslat alapján a kabinet akkor rendelhet el ilyen válsághelyzetet, ha

  • nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet,
  • az emberek életét, testi épségét, vagy az egészségügyi ellátást veszélyeztető körülmény következik be.

Ha viszont az országos tiszti főorvos szerint a feltételek nem állnak fenn, és kezdeményezi a rendelet visszavonását, a kormány köteles lenne így tenni. A kormányrendelet legfeljebb hat hónapig maradhatna hatályban, kivéve, ha meghosszabbítják.

A hosszabbítás akkor lehetséges, ha a válsághelyzet elrendelésének feltételei fennállnak, erről a parlament egészségüggyel foglalkozó bizottságában kellene beszámolni, de a lap szerint nincs szó semmilyen parlamenti felhatalmazásról vagy jóváhagyásról a javaslatban.

Egészségügyi válsághelyzetben kormányrendelettel korlátozható vagy megtiltható a többi között

  • minden olyan intézmény és létesítmény működése, illetve rendezvény és tevékenység, amely járvány terjedését elősegítheti,
  • az üzletek működése, nyitva tartása, egyes termékek árusítása, fogyasztása,
  • a személyforgalom, az áruszállítás,
  • az emberek személyes érintkezése,
  • az intézménylátogatás,
  • az egyes területek elhagyása,
  • egészségügyi szolgáltatások igénybevétele.

A kormány csak a szükséges mértékben, arányosan gyakorolhatná jogkörét, például kijárási korlátozást nem vezethetne be, de "rendeletével egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, törvényi rendelkezésektől eltérhet, és egyéb rendkívüli intézkedéseket hozhat".

Tényleg megszűnik a veszélyhelyzet, a kormány benyújtotta a törvényjavaslatot

Benyújtotta a veszélyhelyzet megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot a kormány - írja a hvg.hu. Ennek parlamenti elfogadásával ér majd véget a veszélyhelyzet és hatályát veszti a köznyelvben felhatalmazási törvényként ismertté vált koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. Az indoklásba belefért a "hisztériakeltés" emlegetése is: