Több ezren emlékeztek meg a Deák téri gyilkosság áldozatairól

Több ezren emlékeztek meg a Deák téri gyilkosság áldozatairól

Több ezer szurkoló jelent meg a fővárosi Deák téren csütörtök este, hogy megemlékezzen a május 22-én hajnalban itt halálra késelt két fiatalról. A 16 és 21 éves áldozatok a REAC és az Újpest szurkolóiként voltak ismertek. Az utcai összetűzés során késelő 18 éves férfi és bűntársai cigány származása miatt a megemlékezés egyben a magyarok védelmében megfogalmazott tüntetéssé alakult.

Az N1TV élő közvetítése:

A tiltás ellenére gyertyákkal, mécsesekkel, virágokkal, szurkolói sálakkal és relikviákkal emlékeztek több ezren a kettős gyilkosság áldozataira.

A gyászolók között legtöbben Újpest ultrák voltak, de megjelent és részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak az összes fővárosi szurkolói csoport.

"Ez nem egyedi eset. Ku..ra elegem van már abból, hogy a belvárosban ilyen senkiháziak terrorizálják az embereket"

- mondta az egyik fradista a gyilkosság helyszínén éppen akkor, amikor néhányan provokálni kezdték a megjelenteket. A rendőrök - akik nagy számban voltak jelen és teljes hosszában lezárták a József Attila utcát - gyorsan elszigetelték, majd elvitték a rendbontókat.

A szurkolók enyhe ítéletre számítanak

A megemlékezés este hétkor kezdődött, de az Újpest, a Ferencváros és más klubok szurkolói korábban a Madách térről együtt indultak el a gyilkosság helyszínéhez, ahol közösen gyújtottak gyertyát a két fiatal emlékére.

"Én személyesen nem ismertem őket, csak látásból, de azt tudom hogy a szurkolói bojkott előtt minden meccsen ott voltak"

- mondta Tamás, aki szerint az elkövetők ugyanúgy enyhe ítéletet kapnak majd, mint például a Marian Cosma-ügy vádlottjai.

Jogi szigorítás kell a késekkel szemben

"Magam is rendszeresen járok meccsre, ezért nem kérdés, hogy itt a helyem, de úgy látom nagyon sokan vannak akik nem drukkerek és mégis itt vannak" - mondta Keresztesy Gergő, a Jobbik Ifjúsági Tagozatának elnöke, aki szerint a fiatalok biztonságos szórakozása nem megoldott és nemcsak a fővárosban, hanem országszerte lehet hallani atrocitásokról.

"A Jobbik IT ezért a frakció közreműködésével egy javaslatot terjeszt a parlament elé, amely úgy rendelkezne, hogy az 50-100 fős szórakozóhelyekre csak detektoros átvizsgálás után lehetne bejutni" - tette hozzá Keresztesy.

Közben a szurkolók görögtüzeket gyújtottak, ezért felmerült annak a fideszes törvényjavaslatnak a benyújtása is, amely két éves börtönnel fenyegeti azt, aki pirotechnikai terméket jogosulatlanul használ - mindezt a szurkolóknak címezve, de az állatvédelemre és a közrend megzavarásának védelmére hivatkozva.

"Vállalhatatlan az előterjesztés, mert az állatvédelem mögé bujtatva próbálnak ismét fogást találni a szurkolókon, pont azokon, akik nagyon sokat tettek az állatvédelem érdekében. Nem a pirotechnikai eszközök használata számít a közrend megzavarásának, hanem az a brutális gyilkosság, ami itt történt Budapest egyik legfrekventáltabb részén" - mondta Keresztesy Gergő.

A kettős gyilkosság fiatal áldozataira emlékezők nem sokkal este 8 óra után szétszéledtek. A megemlékezés méltósággal zajlott.

Az N1TV riportja: