Letartóztatták a rendőrt, aki a később elhunyt fekete férfi nyakán térdelt

Letartóztatták a rendőrt, aki a később elhunyt fekete férfi nyakán térdelt

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után.

A zavargásokról itt írtunk részletesen:

Minneapolis lángokban, bevethetik a Nemzeti Gárdát

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a nagyváros lángokban áll, a tüntetők péntekre virradóra felgyújtottak egy rendőrőrsöt is. A zavargások kiváltó oka, hogy hétfőn este egy fekete férfi meghalt a durva rendőri intézkedés után. Arby's on lake street is on fire #Minneapolis pic.twitter.com/GzesI2AHY6

Az afroamerikai George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, s egyikük rátérdelt a nyakára. A férfi azt suttogta: "kérem, nem kapok levegőt", majd később, kórházba szállítás közben meghalt.

A minneapolisi rendőrség pénteken bejelentette: őrizetbe vették Derek Chauvint, azt a rendőrt, aki hétfőn este Floyd nyakára térdelt. A négy rendőrt egyébként még kedden elbocsátották az állásukból.

A konkrét esetről szóló cikkünk:

Zavargások törtek ki egy amerikai városban, miután egy rendőri intézkedés után meghalt egy afroamerikai

A fekete férfi igazoltatását kezdeményező rendőrök azt mondták, hogy hamisított pénz forgalmazása miatt hívták őket a helyszínre, ezért állították meg George Floydot, aki a hivatalos verzió szerint a felszólítás után is erőszakosan ellenállt az igazoltatási kísérletnek. A rendőrök azt állítják, hogy ekkor kényszerítették őt földre.