Jakab Péter a bérek leszakadásáról: ha a vidék megmozdul, a kormány bukni fog

Vidék
pixabay.com

A kormánypárti képviselők egy évvel ezelőtt azzal az indokkal utasították el Jakab Péter leszakadó térségek felzárkóztatásáról szóló határozati javaslatát az Országgyűlésben, hogy a legszegényebb megyékben nőnek legdinamikusabban a bérek – emlékeztetett a Jobbik elnöke hétfőn a parlamentben, hozzátéve, hogy ennek ellenére

a legfrissebb adatok szerint egy éve a szabolcsiak 113 ezer forinttal kerestek kevesebbet a budapestieknél, idén pedig már 140 ezerrel.

Jakab Péter úgy látja, a magyar vidék végzetesen kezd leszakadni a fővárostól, de csak a bérekben, az árakban nem.

„Lehet homokba dugni a fejünket, hogy minden rendben van, csak közben a vidék kiürül”

–fogalmazott. Az ellenzéki politikus szerint a multiknál és az állami vállalatoknál is be kell vezetni

az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét,

hogy ne legyenek komoly bérkülönbségek egy vidéki és egy fővárosi munkavállaló között.

A jobbikos vezető újra tárgyaltatná a multicégekkel kötött stratégiai megállapodásokat, egyben bírálta, hogy a kormány 15 millió forintot fizet egyetlen új munkahelyért a külföldi cégeknek úgy, hogy azok nem végeznek jelentős, előre vállalt béremelést. Szerinte 15 millió forintból a hazai kis- és középvállalkozások sokkal komolyabb eredményeket érnének el, ennyi pénz a szektorban „csodákat tenne”.

„Húzzák ki végre a fejüket a szivarfüstből, és lássák a valóságot!”

Jakab arról is beszélt, pártja szerint mentesíteni kellene az alacsony keresetű embereket a személyi jövedelemadó terhe alól, ezzel párhuzamban pedig különadót kellene kivetni a Mészáros Lőrinchez hasonló, az elmúlt években kormányzati hátszéllel meggazdagodott vállalkozókra.

„Ha egyszer ebben az országban a vidék megmozdul, nem lesz az az Alaptörvény, ami megmentené Önöket a bukástól” – fogalmazott a Jobbik elnöke.

Jakab Péter felszólalására Orbán Balázs államtitkár próbált válaszolni, de nem tudott: mindössze a szocialisták 2010-ig tartó kormányzásáról beszélt.