2023-ban bevezetik az eurót... Horvátországban és Bulgáriában

Euró pénz szemét

Horvátország és Bulgária még az idén beléphet az euró előszobájának nevezett ERM-2 árfolyamrendszerbe - nyilatkozta kedden Fabio Panetta, az Európai Központi Bank igazgatósági tagja. A Portfolio szerint a jegybanki vezető üdvözölte az országoknak a közös valutára való áttérés érdekében tett erőfeszítéseit és azt is jelezte, hogy 2023-ban nyílik lehetőség az euróbevezetésre.

„Horvátország és Bulgária erőteljes lépéseket tett a konvergencia érdekében”

- szögezte le Panetta, aki egyébként az EKB nemzetközi és európai kapcsolatainak felelőse. Hozzátette, hogy a két országon kívül jelenleg nincs más, aki aktívan az eurózónára törekedne. 

A bolgárok már évek óta próbálnak bejutni az ERM-2-be, ami esetükben árfolyampolitikai szempontból csupán formális lépés lenne, hiszen az ország valutatanácsot működtet, vagyis devizája teljesen rögzítve van az euróhoz.

Azonban a belépésnek követelményei is vannak:

A valutaövezet és az EU intézményei ugyanis többek között az igazságszolgáltatás reformját, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni erőteljesebb fellépést sürgetik.

Ha Horvátország és Bulgária is beléphet ebben az évben az ERM2 árfolyamrendszerbe, akkor 2023-tól lehetőség nyílik az euró bevezetésére ezen országokban.