Betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügyet akar a MOK

korona
Védőfelszerelésbe öltözött mentők érkeznek az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe, hogy elszállítsanak egy koronavírussal fertőzött beteget 2020. május 5-én.
MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Orvosi Kamara közleményben sürgeti az orvosok bérének rendezését és az egészségügyi rendszer struktúraváltását. A közel 48 ezer orvos érdekképviseletét ellátó szervezet a tagság döntése alapján elindította az önként vállalt többletmunka és a külső ügyeleti vállalások felmondásának ügyvédi letétbe helyezését - írja az Index. Arra kérik az orvosokat, hogy mondjanak nemet a kötelező munkaóráikon túli, szabadidejük terhére végzett többletmunkára.

A MOK célja, hogy

"a mostani, önkizsákmányolásra épülő rendszert egy betegbiztonságot garantáló, fenntartható, átlátható és hálapénzmentes egészségügy váltsa fel".

A MOK szerint az egészségügyre jellemző kuriózum az önként vállalt többletmunka:

Csak nevében önkéntes, valójában egy munkajogi kényszermegoldás annak érdekében, hogy az alulfinanszírozottság és az egyre kritikusabb orvoshiány ellenére is biztosítható legyen az ügyeleti ellátás. Ezt a többletmunkát az orvosok önmagukat kizsigerelve, a pihenés, feltöltődés és a családdal töltött idő kárára végzik. Felmondásáért a magyar jog szerint nem érheti hátrányos megkülönböztetés az egészségügyi dolgozót

A kamara szerint

"Ma Magyarországon egy kezdő orvos – a gyorséttermi dolgozókéval azonos – 900 Ft-os nettó alap órabért, egy szakorvos pedig – a szakmunkás bérektől is elmaradó – 1700 Ft-os nettó alap órabért visz haza közalkalmazottként. Mindeközben a Magyar Orvosi Kamara adatai szerint az orvosok körében a 60-70 órás munkahetek általánosnak mondhatók. Átlagos ügyeleti beosztással számolva egy orvos körülbelül 50-55 éves korára dolgozik annyit, mint a napi 8 órában dolgozók 65 éves korukra, és évi 60 éjszakát tölt távol a családjától"