Apánk…

Apánk…

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Az ötvenes éveket és „Rákosi apánkat” idéző poszttal köszöntötte apák napját a Fidesz káderképzője, a Fidelitas. Az Orbán Viktort ábrázoló poszt felirata:

Apa csak egy van.

És mivel nem biológiai felmenőről van szó, ez mindenki számára egyértelmű, tehát a KISZelitas hivatalos álláspontjának kell tekinteni, hogy Orbán Viktor mindnyájunk szellemi atyja, nevelőnk, vezetőnk, követendő példaképünk stb.

A történelemben láttunk már pár ilyet, a Lenin apánktól (Lenin, a punk, hehe) kezdve a Rákosi Mátyást éltető propagandaanyagokon át egészen a nem is olyan távoli múltig, amikor kivégzése előtt Elena Ceaușescu hisztérikusan ezt vágta a katonák fejéhez:

Olyan voltam, mintha az anyátok lennék!

Orbán Viktor azonban nem ilyen, ő nem követeli meg a személyi kultuszt. Nem veti meg a magas színvonalú reprezentációt (lásd például a Karmelita kolostor pompáját vagy a stadionok luxus minőségű VIP-páholyait), de öntömjénezésre nem hajlandó.

Valamiért mégis megjelenhetett ez a poszt a narancsneveldében. És ez az, ami igazából sötét jövőt vázol fel. Ugyanis még Orbán Viktor sem örök életű politikailag, előbb-utóbb neki is vissza kell vonulnia. Ám rendszerének brokátfüggönye mögé enged bepillantást a KISZelitas apák napi posztja: az ifjú politikusjelöltek szemináriumában

nem volt egyetlen felelős vezető sem, aki megálljt mondott volna a személyi kultusznak

még megjelenése előtt.

Valószínűleg csak egy ócska kis kommunikátor találta ki ezt a Lendvay utca agit-prop osztályán. Túltolta a bicajt, mindenkivel megeshet. De sem a grafikus, sem a Facebook-oldal kezelője, sem a Fidesz kommunikációs vezetése nem érezte, hogy ez übergáz? Itt a nagy baj, agybaj. Mert ezzel legitimálják azt, hogy Orbán rendszerében nem abból lesz befolyásos politikus, aki tehetségét az ország javára kívánja kamatoztatni (még akkor is, ha egy olyan politikai közösségben teszi, mellyel adott esetben nem értünk egyet). Hanem abból, aki a nyelvtudását a legjobban tudja bizonyítani – Orbán Viktor hátsója irányába.

Ha majd Orbán Viktor visszavonul a politikától, akkor pedig

itt maradnak nekünk a nyakunkon azok, akik seggnyalással kerültek egyre feljebb a szamárlétrán.

Ők lesznek a jövő politikusai, ők fogják a magyar gazdaságot, diplomáciát, szociális ellátórendszert, kultúrát stb. irányítani? És ők viszont majd valóban elvárják a személyi kultuszt, mint Rákosi Mátyás vagy Elena Ceaușescu?

Köszönjük, ebből nem kérünk!

Bejött a Fidelitas ötlete: mindenki arról beszél, hogy Orbán az apjuk

A Fidelitas is megemlékezett az apák napjáról. Íme: