Élőlánccal tiltakoztak, mert ezer fát terveznek kivágni a Hajógyári-szigeten

Élőlánccal tiltakoztak, mert ezer fát terveznek kivágni a Hajógyári-szigeten

Mint ismert, védműrendszer építése miatt azt tervezik a Hajógyári-szigeten, hogy közel ezer fát vágnak ki. A szigeten található 15,3 hektár ligeterdő csaknem ötödét érintené a védműrendszer megépítése. 

A Miniszterelnökség szerint ugyanakkor szükség van a beruházásra, ráadásul "a sziget a jelenlegi állapotánál sokkal szebb, rendezettebb lesz."

A mai élőláncos tüntetésen Kiss László, Óbuda polgármestere azt mondta, hogy azt szeretnék, hogy a betondzsungel, ami a várost körbeveszi, ne csak az egyetlen valóság legyen.

"Szeretjük a természetet, de nem szeretjük a természetpusztítást"

- tette hozzá. 

A tiltakozáson részt vevő Hajógyári kutyások képviselője azt mondta, arra kérték Gulyás Gergely, hogy legyen egy párbeszéd azokkal, akik tényleg használják a szigetet. Hozzátették, hogy az Óbudai sziget déli részére tervezett Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia létrehozását nem ellenzik, de szeretnék, ha a tervezés folyamán figyelembe vennék, hogy ehhez nem kell az egész szigetet védművel ellátni. Azt kérték, hogy változtassák meg a kormányrendeletet, a sziget egy része maradjon érintetlen ártér. 

Az egész gátrendszer kiépítésére 12-17 milliárd forintot becsül a kormány.