Torlódás a horvát határon: új intézkedéseket vezettek be a járvány miatt

Torlódás a horvát határon: új intézkedéseket vezettek be a járvány miatt

A horvát közegészségügyi intézet szombaton új intézkedéseket hozott a külföldiek határátlépésére vonatkozóan - adta hírül egy horvát hírportál alapján a 24.hu.

Az Európai Unión kívüli országokból érkező, harmadik országbeli utasoknak 14 napos kötelező karantént írtak elő. Ez lerövidíthető, ha az adott állampolgár a beutazását követő hét napon belül a saját költségén PCR-tesztet végeztet, és az negatív lesz. 

Az átutazók esetében a rendőrség mostantól ellenőrizni fogja, hogy a belépést követően 12 órán belül elhagyták-e az országot. 

Az idegenforgalmi, üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező utasok karanténkötelezettsége nem áll fenn, ha 48 óránál nem régebbi PCR-tesztet mutatnak be a határon.

A határozat nem vonatkozik az EU és a schengeni övezet állampolgáraira, valamint azon harmadik országbeli utasokra, akik tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Horvátországban.

Mivel a személyforgalomban belépőket kötelezően regisztrálják a horvát hatóságok, ezért a Magyarország felől az M7-esen érkező autósoknak is több órás várakozásra kell felkészülniük a határátlépés előtt.