"A dilettáns politikus legyőzte a kétszeres olimpiai bajnokot!" - fideszes kézben maradt a Vívó Szövetség

Vívás
illusztráció
MTI

Továbbra is a vívómúlttal nem rendelkező Csampa Zsolt irányítja a Magyar Vívó Szövetséget (MVSZ), miután a szervezet szombati rendes, tisztújító közgyűlésén újabb négy évre őt választották meg elnöknek.

Az MTI beszámolója szerint az eseményen a 151 szavazásra jogosult tagból 144 jelent meg. A titkos szavazáson minden szavazat érvényes volt. A nyolc éve elnök Csampa Zsolt - a belügyminisztérium helyettes államtitkára - 93, míg kihívója, Szabó Bence kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozó 51 szavazatot kapott.

A remények

Csampa még a választás előtt megtartott elnöki beszámolójában kiemelte, hogy a korábban sosem tapasztalt, a koronavírus okozta járványhelyzetben egyetlen klub sem ment tönkre. Beszélt a tavalyi budapesti felnőtt-világbajnokság szakmai sikeréről, a vendégek által dicsért rendezésről, valamint a kimagasló nézettségről.

"Nekem a legfontosabb az ígéret. Ha valamit szóban megígérek, azt be is tartom. A meghozott döntések mind egyhangúak voltak, még ha közben voltak is viták, mindig a legjobb szándék vezette a vezetőséget"

- hangsúlyozta Csampa Zsolt, akinek elnöki munkája alatt a sportág két olimpián többek között három aranyérmet nyert, a szövetség pedig két budapesti felnőtt vb-t szervezett.

Az elnök kiemelte a magyar vívás egységét, a közös gondolkodást. Hangsúlyozta, hogy két csapat már kvótát szerzett a tokiói olimpiára - női tőrben és férfi kardban -, és kettőnek van esélye rá - férfi párbajtőrben és női kardban.

"Az elmúlt nyolc évben megteremtettük azokat az alapokat, amelyekre méltán lehetünk büszkék, és megteremtettük a stabil utánpótlás-bázis alapjait"

- mondta, majd szólt a megújult és felépült létesítményekről.

"Az ígéreteinket teljesítettük. A nyugalom, a biztonság és a kiszámíthatóság kell, hogy a jövőben is jellemezze a sportágat. Azt kívánom, hogy ne legyen széthúzás, mindenki támogassa a magyar vívás jövőjét"

- mondta Csampa Zsolt.

Kihívója, Szabó Bence - aki korábban a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) sportigazgatója és főtitkára, a magyar vívóválogatott egykori szövetségi kapitánya volt, jelenleg pedig a sportág legmagasabb szintű nemzetközi szervezetének, a FIE végrehajtó bizottságának magyar tagja - beszédében kiemelte: a sportágból érkezett, és a közgyűlés résztvevőivel akarja megreformálni a magyar vívást.

"Nagyon sokat köszönhetek a vívásnak, és ebből mindig megpróbáltam valamit visszaadni, versenyzőként, szövetségi kapitányként, edzőként"

- mondta. Hozzátette: elnöknek is azért jelentkezett, hogy visszaadjon valamit "a sok szépből és jóból", amit szeretett sportágától kapott.

"Nem a magyar vívóválogatott, hanem az egész magyar vívócsalád elnöke szeretnék lenni, számomra nincs vidéki és fővárosi vívás, csak magyar vívás van"

- hangsúlyozta Szabó Bence. Jelezte: tapasztalata szerint a magyar vívás edzőhiányban szenved, ezért külön figyelmet szentelne az edzőképzésre, valamint megválasztása esetén javasolná a Hírességek Csarnokának létrehozását, melyben a sportág magyar nagyságainak emlékét őriznék, akik nélkül nem tarthatna itt a sportág.

A két beszédet követően került sor a titkos szavazásra, amelyen minden szavazat érvényes volt, és Csampa 93, Szabó pedig 51 voksot kapott.

A csalódás

Korábban Kovács Tamás, olimpiai bronzérmes, világbajnok vívó, későbbi szövetségi kapitány keményen kritizálta a mostani folyamatokat. Úgy fogalmazott, hogy

„a kérdés az, hogy egy szerény képességű politikus legyőzhet-e egy szakmailag felkészült, többszörös olimpiai, világbajnok vívó ikont?”

Kovács Csampa Zsolt elnökhöz is levéllel fordult, ebben egy konkrét történetet ismertetett, mely szerint Marót Péter kardvívó temetésén Csampa Schmitt Pált „rohanva köszöntette”, de

„elfelejtette köszönteni azokat, akik mellette és mögötte ültek, a régi bajnokokat, akik nagyon sok eredményt hoztak hazánknak, mint versenyzők és mint sportvezetők”.

Kovács ezért keményen kritizálta az elnököt:

„Ne haragudjon, de ki kell oktatnom: Ön 45 éves, és a víváshoz nem ért…Ön a Magyar Vívó Szövetség elnöke, vagyis az egész magyar vívó család elnöke, legyen az fiatal, középkorú, vagy idős. Ön tiszteletlen vagyis bunkó volt tegnap, mert az ott ülök korát sem, az eredményeit sem tisztelte meg 45 évesen egy köszönéssel vagy kézfogással. Az ön viselkedésével sem a hazai, sem a nemzetközi vívóéletben alkalmatlan minden vezetői posztra, mivel az alapvető viselkedési formákkal nincs tisztában, vagy ha igen, akkor viszont viselkedését egyszerűen bunkónak tekintem.”

Ebből talán nem is meglepő, hogy Csampa mai megválasztása után is csalódott volt a korábbi kiváló sportoló és szakember: 

"A dilettáns politikus legyőzte a kétszeres olimpiai bajnokot!A politika mindent visz hazánkban! Sok sikert kívánok a versenyzőknek tokiói olimpián!"