Csopakon és Zánkán is érintetlen területeket építhetnek be az új Balaton-törvény miatt

Csopakon és Zánkán is érintetlen területeket építhetnek be az új Balaton-törvény miatt

Balatonszemes után Csopakon és Zánkán is az új Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek. Csopakon a Kerekedi-öböl mentén valósulhat meg rekreációs, turisztikai célú beruházás, míg Zánkán az önkormányzat lakóövezetté alakítana egy zöldterületet - írja a 24.hu

Még 2019-ben Zánka a régi Balaton-törvény szerint alkotott új településrendezési eszközöket, így bizonyos terület védelmet élvezett. Viszont az új Balaton-törvény alapján már hozzá lehet nyúlni, ahogy a júniusi előterjesztés fogalmaz azért, mert

az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni.

Filep Miklós, Zánka független polgármestere ezért a településrendezési eszközök módosításának tervezését rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re és kiemelt fejlesztési területté nyilvánította az övezetet. Ez a határozata ugyanakkor a Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya szerint törvénysértő volt, mivel nem határozta meg a döntés alapját szolgáló konkrét beruházást, mint a fejlesztés célját. Ezt követően a polgármester a határozatot semmissé tette, csak az a baj, hogy a beépítési folyamat ezzel nem szakadt meg, maximum hosszabb ideig tart majd.

Balaton, NER és állami milliárdok

A hvg.hu térképre tette, kik, hol és mennyi közpénzt kapott a Balatonnál hotelfejlesztésre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) Kisfaludy programjából. Summa summarum: 16 hotel tulajdonosának utaltak 43,4 milliárd forintot. Ebben az összegben pedig nincsenek benne a panzió-, illetve kikötőfelújításra odaítélt állami milliárdok.

Filep alapnak elmondta, hogy a magántulajdonban lévő területen az önkormányzat a korábban kijelölt zöldterület kialakítását nem tervezi, ezért a környező telektömbökkel megegyezően a területet falusias lakóterületbe sorolja.

Az új Balaton-törvény Csopakot sem kíméli a beépítéstől, itt egy vízközeli terület került veszélybe. Ambrus Tibor, a település független polgármestere egy júniusi testületi ülésen arról beszélt, hogy rekreációs, turisztikai célú beruházás valósulhat meg a Kerekedi-öböl mentén. Igaz, tette hozzá, egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó, de a jogszabály megváltoztatása miatt hasonló igények várhatóan a jövőben is érkeznek az önkormányzathoz, hiszen a Balaton-törvény módosítása pont erre ad lehetőséget.

Lemondott Balatonszemes fideszes polgármestere - nemet mondott a balatoni kikötők kijátszására

Nyolc hónappal megválasztása után, július elsejei hatállyal - a helyi viszályok miatt - lemondott tisztségéről Szomorú Szilárd, Balatonszemes kormánypárti polgármestere, aki döntéséről a település közösségi oldalán tájékoztatta a nyilvánosságot kedden. Közösségi oldalán úgy fogalmazott: "nem arra vállalkoztam, ami ma Balatonszemesen folyik. Én nem harcba és csatába indultam.

Ambrus szerint mindenesetre a Balatonnál elindult nagy mértékű fejlesztések és beépítések következtében természetes, hogy lassan a csopaki területeknél is jelentkezik az igény a fejlesztésekre. Szerinte az önkormányzat megóvná a lehető legnagyobb mértékben a területet, amit úgy tehetnek meg, ha egy konstruktív, kompromisszumokon alapuló, a minimális beépítést engedő megoldást támogatnak az önkormányzat folyamatos ellenőrzése mellett.