Százmilliárdokért, irreális mennyiségben vásároltak lélegeztetőgépeket Szijjártóék

Százmilliárdokért, irreális mennyiségben vásároltak lélegeztetőgépeket Szijjártóék

„Több ezer olyan lélegeztető áll valahol becsomagolva Magyarországon, amit idén vásárolt a magyar kormány, és soha nem fogja használni azokat. Legfeljebb akkor lesz ezekre szükség, ha ősszel újabb, a tavaszinál 250-szer erősebb hulláma jön a koronavírusnak. A felhalmozott több mint húszezer lélegeztetőgép használatára pedig egyébként sincs elég kiképzett szakember és megfelelő infrastruktúra” - olvasható a 444.hu alapos, tényekkel és adatokkal alátámasztott oknyomozó cikkében.

Rendesen bevásárolt a Külügyminisztérium: összesen 20 ezer lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

A Külügyminisztérium hatalmas, 300 milliárdos, 16 ezer darabos lélegeztetőgép-beszerzéséről szóló, számos megdöbbentő állítást tartalmazó írásban a portál közérdekű adatigénylése nyomán kiderült például, hogy az első között egy maláj céggel, a G. R. Technologies-zal kötött szerződést a külügy, 6258 lélegeztetőre. A tetemes mennyiséggel kapcsolatban azt írják, „ennyi elég is lett volna a szükségesnek vélt kapacitás kiépítésére. De hiába fizettünk 178 milliárd forintot ezekért az eszközökért, a külügy nem állt le a vásárlásokkal, és több más forrásból vett további 10 ezer új gépet. Miközben az állami kórházellátó is vásárolt majdnem 2500 darabot.”

A cikk hangsúlyozza azt is, a pluszkiadás nem pár milliárd, hanem alsó hangon is száz milliárd forint, amit lehetett volna az egészségügy további felkészítésére fordítani.

Nem tiszta, miért volt szükség a méregdrága túlrendelésre

A vásárlásokkal összességében mintegy 20 ezer lélegeztetőgép van Magyarországon, annak ellenére, hogy a szakemberek állítják, állították, hogy legfeljebb egy 7500-8000-es kapacitásra lehet szükség, amiről korábban maga Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt a Kossuth Rádióban.

A cikkben részletesen felsorolták azon cégek neveit és rendelésszámait, amelyektől a Szijjártó Péter által vezetett Külügyminisztérium vásárolt lélegeztetőgépet. Fontos leszögezni, hogy nem csupán a darabszám lett túlrendelve, de a gépek árai is többszörösen mozognak az ilyen készülékek piaci ára felett. Ráadásul minden bizonnyal ezek jó részére nem is lesz szükség.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint egyébként azért volt szükség a túlrendelésre, mert biztosak akartak lenni abban, hogy valóban meg is érkeznek a megrendelt eszközök. Tény, hogy volt olyan cég, amelyik nem tudta teljesíteni a vállalását, de messze nem akkora arányban, mint amennyire túlrendelte magát a minisztérium.

Még augusztus elején írtunk arról, hogy az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó július 21-én Polt Péter legfőbb ügyésznek címzett levelében arra volt kíváncsi, folytatnak-e vizsgálatot a lélegeztetőgépek beszerzésével kapcsolatban, amire Polt rendkívül szűkszavú, néhány mondatos választ adott. Ebből mindössze annyi derült ki, hogy Bangóné kérdését a tartalma alapján értékelte és a hasonló tényállás miatt korábban tett feljelentés ügyében eljáró Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz továbbította. Ekkor arról is beszámoltunk, hogy a külföldi beszerzések egy részét intéző egyik céggel szemben jelenleg Szlovéniában büntetőeljárás is folyamatban van.