Bíró László neve ott lesz a szavazólapon - "senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai segítsék győzelemre"

Bíró László neve ott lesz a szavazólapon - "senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai segítsék győzelemre"

Jakab Péter, a Jobbik elnöke Facebook-oldalán reagált arra, hogy a Kúria elutasította pártja felülvizsgálati kérelmét, ezáltal a Jobbik nem állíthat jelöltet az október 11-i tiszaújvárosi (Borsod 6.) időközi országgyűlési választáson. 

"A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt Orbán akarata előtt. Példátlan módon a Fideszt kiszolgáló szervek nem engedik, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki frakcióval rendelkező parlamenti párt, elinduljon a választáson október 11-én, vagyis megtiltják, hogy hivatalosan támogassuk az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót"

- írta Jakab Péter.

A Fidesz nem engedi a szabad választást❗️ A fideszes Nemzeti Választási Bizottság után ma a fideszes Kúria is meghajolt...

Közzétette: Jakab Péter – 2020. augusztus 28., péntek

A politikus szerint a cél világos, és október 11-én a tét nem kevesebb, mint a kétharmad lebontása, az ellenzék győzelme pedig várhatóan 1-2 százalékon fog múlni.

"A Fidesz ezért jogi eszközökkel akarja megbontani az ellenzék egységét: azt a pártot akarja kilőni az ellenzéki összefogásból, amely 2018-ban 31 százalékot ért el Bíró Lászlóval az élen, ez pedig a Jobbik. Ez a választás már az indulásnál sem tiszta, hiszen már a startvonalon csalással indulnak. Félnek az ellenzéki összefogástól. Félni félhetnek, megakadályozni azonban nem tudják"

- fogalmazott. 

Jakab Péter szerint a Jobbik nevét a Fidesz letilthatja a szavazólapról, megtilthatják, hogy hivatalosan elinduljanak a választáson – bár ez jogállamban példátlan –,

"de azt senki nem tilthatja meg, hogy jobbikosok százai kampányoljanak és segítsék győzelemre az ellenzék jelöltjét, Bíró Lászlót. A kétharmad lebontásából nem engedünk". 

Hangsúlyozta, az ellenzék minden fideszes megosztási kísérlet, minden fideszes aljaskodás ellenére egységes és stabil, "és Bíró Lászlóval közösen lebontjuk a kétharmadot".

A Kúria elutasította, hogy a Jobbik jelöltje elinduljon a borsodi időközin

A Kúria péntek kora délután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, miszerint Bíró László, az ellenzék által támogatott jelölt nem indulhat el a Jobbik logója alatt, így nem indulhat el összellenzékiként az október 11-i Borsod 6-os időközi országgyűlési választáson.

Egyébként a Jobbik előtt most két lehetőség áll. 

Az egyik, hogy Bíró Lászlót elindítják független jelöltként, de ezt a pártban kockázatosnak tartják,

ugyanis okkal lehet tartani attól, hogy a kormánypártok támogatásával a körzetben több Bíró László nevű jelölt is elinduljon. Ezt a fegyvert egyszer már bevetette a Fidesz, pont Borsod-Abaúj-Zemplén megyében,

amikor is egy miskolci időközi önkormányzati választáson a Rokker Zsioltiként ismert Erdei Sándorral szemben elindítottak egy másik Erdei Sándort is. A két jelöltet a szavazólapon csak a születési dátuma különböztette meg. 

A másik lehetőség, hogy Bíró Lászlót minden ellenzéki párt jelöli hivatalosan jelöli - kivéve a Jobbik -, így az MSZP, DK, Momentum, Párbeszéd és LMP logója lesz a szavazólapon.    

Hivatalosan szeptember 4-ig lehet még ajánlóíveket felvenni, és azok leadási határideje szeptember 7. 

A Jobbikban mindenképpen úgy számolnak, hogy Bíró László ott lesz a szavazólapon október 11-én.