Több ezer belarusz nő tüntetett Minszkben

Több ezer belarusz nő tüntetett Minszkben

A gyülekezési tilalommal dacolva több ezer tüntető nő tartott felvonulást szombaton a fehérorosz fővárosban, követelve Aljakszandr Lukasenka elnök lemondását.

Az MTI beszámolója szerint Minszk központjában komoly rendőri készültség kísérte a felvonulást, különleges egységeket és több rendőrségi buszt is készenlétbe helyeztek. A rendőrség hangosbeszélőn figyelmeztette a résztvevőket, hogy a megmozdulás nem engedélyezett. Ideiglenesen több metróállomást lezártak.

A tüntetők követelték, hogy a hatóságok engedjék szabadon azokat az ellenzékieket, akiket az augusztus 9-i, többek között az Európai Unió állásfoglalása szerint is elcsalt elnökválasztást követő tiltakozások során vettek őrizetbe. Emellett felszólaltak azért, hogy induljon büntetőeljárás az ellenzéki tüntetőkkel szembeni rendőri erőszak felelősei ellen, és új választások megtartását is követelték.

Szombaton Lukasenka mellett kiálló, az elnököt támogató megmozdulást is tartottak Minszkben. Ezt a gyülekezést engedélyezték a hatóságok.