3

Az EU is felháborodott az iráni ellenzéki birkózó kivégzésén

Navid Afkari

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli Navid Afkari birkózó szombati kivégzését. A sportolót azért ítélték halálra Iránban, mert a bíróság szerint a 2018-as kormányellenes tüntetések során megölt egy biztonsági őrt – közölte az MTI.

Kivégeztek Iránban egy gyilkossággal vádolt ellenzékit

Kivégezték Iránban a birkózó világbajnok Navíd Afkarit azt követően, hogy a bíróság bűnösnek találta egy biztonsági őr meggyilkolásában a két évvel ezelőtti kormányellenes tüntetések során - közölte szombaton az iráni állami média. Kázim Muszavi, a dél-iráni Fársz tartomány bíróságának elnöke szerint az ítéletet reggel hajtották végre a tartomány fővárosában, Sirázban, ahol 2018-ban az ítélet szerint egy demonstráció során Afkari leszúrta egy vízszolgáltató vállalat dolgozóját.

Peter Stano külügyekért felelős uniós szóvivő hétfői nyilatkozatában kijelentette, hogy az EU minden körülmények között ellenzi a halálbüntetést, amely elrettentő erővel nem hat, azonban szembemegy az emberi méltósággal.

Hozzátette: az emberi jogok kérdése továbbra is központi elem az unió és Irán kapcsolataiban.

A 27 éves Afkarit gyilkosságért, illetve több más vád miatt kétszeresen ítélték halálra az ázsiai országban, melynek legfelsőbb bírósága is jóváhagyta a döntést. Afkari tárgyalásán bevallotta, hogy megölt egy biztonsági őrt, azután azonban azt állította, hogy vallomását kínzással kényszerítették ki.

A sportoló esete nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között Donald Trump amerikai elnök is az ítélet megváltoztatására szólította fel Iránt, ahogy a brit és a német kormány is. Egy, a sportolók érdekeit képviselő nemzetközi szervezet, a Játékosok Világszövetsége (WPA) korábban azt javasolta, hogy Iránt zárják ki a sport világából, amennyiben végrehajtják a Navid Afkarira kiszabott halálos ítéletet – emlékeztet a hazai hírügynökség.

Kizáratnák a világ sportjából Iránt, mert halálra ítéltek egy birkózót

Egy sportolók érdekeit képviselő nemzetközi szervezet Irán kizárását javasolja a sport világából, amennyiben az országban végrehajtják a birkózó Navid Afkari elleni halálos ítéletet. A 27 éves kötöttfogású birkózót gyilkosságért, illetve több más vád miatt kétszer ítélték halálra az ázsiai országban, melynek legfelső bírósága is jóváhagyta a döntést.