A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is részt vesz az SZFE sztrájkjában

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is részt vesz az SZFE sztrájkjában

A PDSZ egyetért a Színház- és Filmművészeti Egyetem munkavállalóinak sztrájkköveteléseivel - olvasható a független érdekvédelmi szakszervezet közleményében.

Mint írják, amennyiben tárgyalásaik nem járnak eredménnyel és ezért kénytelenek lesznek a sztrájkkal, mint végső nyomásgyakorló eszközzel élni, úgy az érdekvédelmi szervezet az SZFE-sek által meghirdetett sztrájkkal megegyező időpontban, legkorábban szeptember 21-én 2 órás szolidaritási sztrájkot hirdet.

Egyúttal Orbán Viktor miniszterelnöktől azt kérik, hogy haladéktalanul jelölje ki azt a személyt, akivel a szolidaritási sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásról egyeztethetnek.

A Színház-és Filmművészeti Egyetemet szeptember 1-jén foglalták el a hallgatók, azóta tartják elbarikádozva az intézményt. Múlt héten nyújtották be sztrájkköveteléseiket a kormányhoz az egyetemi autonómia visszaszerzése érdekében.

Az SZFE dolgozóinak az alábbiakat szeretnék:

  • garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát
  • állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit
  • az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül, az egyetemi közösség határozhassa meg
  • az egyetem rektorát, intézetvezetőjét, osztályvezetőjét demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg
  • garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait.

(24.hu)