Operatív törzs: Hétfőtől újraindulhatnak a műtétek és a szokásos szűrővizsgálatok

Operatív törzs: Hétfőtől újraindulhatnak a műtétek és a szokásos szűrővizsgálatok

Az operatív törzs pénteki tájékoztatóján Müller Cecília arról beszélt, hogy a koronavírus-fertőzésből felgyógyultak száma fokozatosan növekszik. Az országos tisztifőorvos úgy fogalmazott: a budapesti számadatok is kedvezően alakulnak, ezért az óvatos enyhítés előtt immár semmi akadály, de a vírus még köztünk van.

Az operatív törzs döntése nyomán hétfőtől tovább folytatódhat az egészségügyi ellátások visszavezetése. Kásler Miklós miniszter már tájékoztatta a kórházigazgatókat a részletekről. Ennek lényege, hogy május 18-tól megindulhatnak az úgynevezett nem népegészségügyi szűrővizsgálatok és az alkalomszerű szűrések is.

Szintén meg lehet kezdeni a tervezhető műtéteket és folytathatják az orvosok a krónikus kezeléseket is.

A tisztifőorvos elmondta, hogy az ellátás javára az érintett kórházakban felszabadíthatják a koronavírusos betegek számára kiürített kórházi ágyak egyharmadát, de az intenzív ágyak fenntartására továbbra is szükség van.

Továbbra is fontos a távolságtartás

Az egészségügyi szolgáltatások újraindításával összefüggésben Müller Cecília továbbra is fokozott óvatosságot kér a betegektől és a szolgáltatóktól. Az ellátás megkezdése előtt kérdőívet kell kitölteni, és csak a testhőmérséklet mérése után kezdődhet meg a vizsgálat, de ha megbetegedés gyanúja merül fel, akkor a beteget szűrésre kell küldeni.

Jelenleg 3414 fő tekinthető igazoltan fertőzöttnek. Csütörtökön 6 beteg meghalt, s ezzel 442-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma. Jellemzően olyan idős korú áldozatokról van szó, akik krónikus betegségekben szenvedtek.

Kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a Népegészségügyi Központ teljes körű ajánlásokat küld a szülőknek a nyári táborok szervezéséről.

Müller Cecília szólt a hétvégétől újra nyitó játszóterekről is. A tisztifőorvos elmondta, hogy a játszótereken először el kell végezni a szükséges karbantartásokat és a fertőtlenítést. Mint mondta, fontos, hogy a homokozókban cseréljék le a fenntartók a homokot a gyerekek egészsége érdekében.  

Elhangzott az is, hogy a kiskunhalasi mobilkórházat a tervek szerint a büntetés-végrehajtás fogja a jövőben használni.